Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai sănătoase alimente, de care trebuie să ţină cont în stabilirea regimului alimentar orice pacient cu o proliferare malignă, (dar nu numai) este următoarea :
314.446 pudra de cuişoare
312.400 tărâţele neprelucrate de sumac
267.536 pudra de scorţişoară
240.000 tărâţele de sorg bogate în tanin
200.129 pudra de oregano uscat
159.277 pudra de curcuma
102.700 boabele de acai liofilizate
100.800 tărâţele negre de sorg
91.500 pudra de roşcove (carob, ceratonia)
86.800 sumacul brut
80.933 cacaoa pudră uscată şi neîndulcită
76.800 seminţele de chimen
75.000 pudra concentrată de boabe de maqui
74.349 pătrunjelul uscat
71.000 tărâţele de sorg roşu
70.000 cireşele Acerola
67.553 busuiocul uscat
48.504 pudra de curry
45.400 sorgul brut bogat în tanin
40.200 pudra de ciocolată olandeză
40.000 sucul de boabe de maqui
32.004 salvia proaspătă
29.257 seminţele de muştar galben
28.811 ghimbirul pudră
27.618 piperul negru boabe
27.426 cimbrul în stare proaspătă
27.297 măghiranul în stare proaspătă
25.300 fructul de lyci (sau lechee)
25.300 fructul de goji
24.700 polenul granule
24.287 tărâţele de orez crude
23.636 pudra de chili
21.900 boabele de sorg negru
20.823 bomboanele de ciocolată neagră
19.600 cojile seminţelor de in
18.053 bomboanele de ciocolată amăruie
17.940 nucile pecan
17.919 boiaua de ardei
16.062 boabele de chokeberry crude
15.542 frunzele proaspete de tarhon
14.840 rădăcina de ghimbir proaspătă
14.697 boabele de soc crude
14.000 boabele de sorg roşu
13.978 frunzele proaspete de mentă
13.970 boabele proaspete de oregano
13.541 nucile englezeşti (walnuts)
9.645 alunele de pădure sau alunele turceşti
9.584 coacazele roşii crude
9.465 boabele proaspete de cimbru
9.416 infuzia de anghinarie
8.459 boabele de fasole roşie crudă
8.320 boabele de fasole roz crudă
8.040 boabele de fasole neagră crudă
7.983 fisticul crud
7.960 coacazele negre crude
7.779 fasolea Pinto crudă
7.581 prunele “diamantul negru” cu coajă crude
7.528 bomboanele de ciocolată cu lapte
7.282 lintea crudă
7.274 agavele uscate
6.665 pudra de usturoi uscat
6.552 anghinaria crudă
6.552 afinele crude
6.552 prunele uscate
6.400 tărâţele de sorg alb
6.330 siropul de ciocolată
6.259 prunele crude
5.997 frunzele proaspete de melisă
5.764 boabele de soia crude
5.735 pudra de ceapă
5.347 murele
5.346 usturoiul crud
5.141 frunzele crude de coriandru
4.882 zmeura crudă
4.805 frunzele proaspete de busuioc
4.454 migdalele
4.392 frunzele proaspete de mărar
4.343 frunzele de ceai
4.275 merele roşii
4.188 stafidele albe
3.898 merele “Granny Smith”
3.577 căpşunile proaspete
3.432 untul de arahide
3.383 smochinele proaspete
3.365 cireşele obişnuite dulci
3.307 rodia
3.277 agrişele crude
3.234 caisele confiate
3.166 arahidele de orice fel, crude
3.145 varza roşie fiartă şi scursă fără sare
3.083 broccoli crud
3.082 merele obişnuite cu coajă
2.941 perele crude
2.938 agavele fierte
2.936 merele ”Red delicious”, crude, fără coajă
2.906 sucul de coacăze negre
2.830 strugurii negri
2.828 merele Gala crude cu coajă
2.764 (condimentul) cardamom
2.670 merele Golden crude cu coajă
2.589 merele Fuji crude cu coajă
2.573 merele crude fără coajă
2.550 guava
2.386 brocolli fiert şi nesărat
2.380 salata lollo crudă
2.359 fulgii de porumb
2.341 sucul proaspăt de rodie
2.308 fulgii de ovăz instant fortificat
2.294 granola cu stafide
2.252 varza roşie crudă
2.210 merele Golden crude fără coajă
2.200 sorgul alb boabe
2.184 seminţele de ridiche încolţite
2.183 tărâţele de ovăz
2.175 fulgii de ovăz simpli
2.150 frunzele de sparanghel crude
2.115 cartofii dulci copţi în coajă
2.104 pâinea integrală de grâu
2.094 arpagicul crud
2.050 varza albă fiartă, scursă şi nesărată
2.036 sucul de prune
1.990 guava roşie
1.965 piureul de mere
1.963 pâinea integrală de secară
1.948 caju crud
1.946 frunzele crude de sfeclă
1.933 avocado
1.911 perele verzi cu coajă
1.819 portocalele
1.814 piersicile crude
1.788 sucul de struguri roşii
1.773 varza roşie fiartă
1.767 sfecla crudă
1.750 merişoarele
1.750 coarnele
1.746 perele de Anjou roşii
1.743 floricelele de porumb
1.736 ridichile crude
1.695 nucile de macadamia prăjite
1.687 frunzele de spanac congelate şi nefierte
1.680 cartofii roşii cu coajă copţi
1.644 sparanghelul fiert şi scurs
1.620 mandarinele crude
1.548 grape-fruit-ul roz şi roşu
1540 fragii
1.521 ceapa roşie crudă
1.520 boabele de fasole marină crude
1.515 spanacul crud
1.510 seminţele de lucernă încolţite
1.506 noni
1.447 frunzele proaspete de salată verde
1.421 pâinea integrală din amestec de cereale
1.419 nucile braziliene uscate
1.326 cartofii roşii copţi
1.322 cartofii roşii cruzi
1.318 pâinea de ovăz
1.303 fulgii de grâu
1.301 pătrunjelul proaspăt
1.263 ciocolata cu lapte de băut
1.260 strugurii roşii proaspeţi
1.253 ceaiul verde gata preparat
1.247 agave crude
1.238 sucul de grape-fruit galben
1.225 sucul de lămâie
1.220 ceapa galbenă călită câteva minute
1.210 kiwi
1.150 uleiul de măsline extra-virgin
1.138 cartofii albi copţi în coajă
1.118 strugurii albi sau verzi cruzi
1.115 caisele crude
1.098 cartofii roşii cruzi
1.058 cartofii albi cruzi
1.034 ceapa albă crudă
1.005 vinul de masă roşu
1.002 sucul de căpşune
1.002 mango crud
1.001 sosul de salsa
984 ardeiul dulce portocaliu crud
980 varza de Bruxelles
965 ardei dulce galben crud
962 seminţele de soia mature încolţite şi nefierte
933 vânăta crudă
923 ardeiul verde dulce crud
904 fasolea Pinto gătită
902 cartofii dulci cruzi
884 ananasul crud
879 banana
856 varza albă fiartă, scursă nesărată
847 năutul crud
847 ardeiul roşu călit
830 strugurii albi proaspeţi
829 conopida proaspătă
793 sucul de struguri albi
791 ardeiul dulce roşu proaspăt
759 fasolea verde crudă
750 nectarinele crude
741 mazărea galbenă crudă
728 boabele de porumb dulce crude
726 sucul de portocală
704 sucul de pere
694 ardeiul dulce galben
694 sos de tomate
666 morovii cruzi
620 conopida fiartă scursă fără sare
616 nucile uscate
615 ardeiul dulce verde călit câteva minute
600 mazărea verde congelată
578 sosul picant
568 sucul de ananas
564 oţetul de mere
546 prunele roşii crude
524 mazărea despicată seminţe mature crude
508 varza albă crudă
497 ţelina crudă
496 brocolli congelat
490 prazul crud
486 sucul de roşii conservat cu sare
483 dovleacul crud
481 semintele de mac
436 siropul de piersici conservat
413 porumbul dulce conservat
410 oţetul din vin roşu
408 sucul de mere
392 vinul alb de masă
367 tomatele roşii coapte
317 morcovii fierţi şi scurşi nesăraţi
315 pepenele galben crud
307 bulbul de fenicul crud
245 vinetele fierte scurse nesărate
225 oţetul din miere
214 castraveţii cruzi cu coajă
180 dovlecelul crud
142 pepenele verde crud
126 castravetele decojit crud
106 uleiul de arahide
82 limes crud
(după site-ul www.oracvalues.com care ar fi bine să fie şi el consultat pentru detalii suplimentare)
Comentarii pe marginea scalei ORAC :
– NU există în cadrul ei nici un aliment de origine animală !!! Este prima remarcă şi poate cea mai importantă ! Da, există o serie de alimente de origine animală (carnea de somon şi unii crustacei marini), care conţin cantităţi mici dintr-un carotenoid de potenţă medie (asteroxantina) şi care le colorează carnea în portocaliu-roşietic, dar aceste alimente NU se regăsesc în listă ;
– Condimentele sunt pe primele locuri în listă, ocupând chiar primul şi al treilea loc de pe podium ;
– Tărâţele unor cereale prezintă niveluri AO importante ;
– NU trebuie să te numeşti ”Resveratrol”, sau vreun aliment să conţină aşa ceva, ca să aibă un nivel AO ATROCE. Cuişoarele conţin ”eugenol”, un AO de potenţă medie, dar într-o cantitate aşa de mare, încât zdrobesc orice contra-candidat la nivelul AO ;
– Există alimente care furnizează un nivel AO ENORM, chiar dacă sunt consumate în cantităţi infime (cuişoarele, scorţişoara…), în vreme ce altele au un palid nivel AO, chiar dacă le-am consuma în cantităţi semnificative (pepenele verde şi galben, castraveţii) ;
– Cuişoarele şi scorţişoara sunt extrem de accesibile, practic pretutindeni. Dar din păcate, prea mulţi dintre noi aleg să le utilizeze extrem de rar, sau doar prin… prăjituri. Ce să mai zic de pudra de roşcove, de care mare parte din populaţie nici nu a auzit că există (vezi anexa IV), sau de polenul granule, utilizat eventual de apicultori şi familiile acestora ? Astfel :
a) pudra de cuişoare = 3.144 unităţi ORAC / gram ;
b) pudra de scorţişoară = 2.675 u. ORAC / gram ;
c) capac la toate… pudra de roşcove are şi aceasta un nivel AO ENORM : 915 u. ORAC / gram. Dacă o consideraţi şi pe ea drept un component minim obligatoriu al curei cu siguranţă că NU veţi greşi ! Dacă cacaoa este strict contraindicată la o persoană cu cancer, pudra de roşcove este mai mult decât indicată ! ;
d) polenul granule : 247 u. ORAC / gram ;
e) tărâţele sau cojile seminţelor de in : 196 u. ORAC / gram.
– Chiar dacă au un nivel AO mai mare sau mai mic, numai acest fapt NU califică anumite alimente ca să le consumăm. Exemple : cacaoa, boabele de soc crude, boabele de leguminoase crude, vinul, oţetul şi chiar şi uleiurile esenţiale ;
– Premeditat NU există nici o orientare şi nici o educare a populaţiei, dar nici a cadrelor medicale în ceea ce priveşte importanţa covârşitoare a nivelului AO pentru sănătatea noastră a tuturor, dar şi pentru realizarea în organismul propriu, sau al pacienţilor a unui nivel AO cât mai înalt, drept cel mai important factor de prevenţie al apariţiei tuturor bolilor cronice şi degenerative. Ce trebuie urmărit la un fruct / legumă / condiment, fel de mâncare ??? Nimeni NU ne spune ! UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! Acesta este răspunsul !!! ;
– Ce trebuie să facem ca să îmbătrânim cât mai tardiv şi să ne păstrăm vigoarea şi tinereţea cât mai multe decenii ? UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! …dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative !
– Cum putem preveni TOATE ”bolile civilizaţiei” = boli degenerative ale stilului de viaţă ? Ce să facem ca să NU mai trecem vreodată pe la doctor (cu excepţia accidentelor) ? Cum să avem un ten frumos decenii întregi ? Cum să avem o minte limpede şi la 100 de ani ? Care este ”secretul” tinereţii şi al longevităţii ? RĂSPUNS : UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! …dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative !
– Care sunt factorii pro-oxidanţi (generatorii de radicali liberi) de care trebuie să ne ferim din tot sufletul ? Fumatul (o ţigară generează 1016 RL), stresul, aerul poluat cu fum, praf industrial, gaze de eşapament, radiaţiile ionizante (RUV, Radioterapia şi Radiografiile, exploziile atomice, radiaţia cosmică, CT, PET-CT), ionii pozitivi generaţi de ecranul PC-ului sau al TV-ului, acetaldehida (produs intermediar al metabolismului alcoolului etilic, dar care apare şi-n fumul de ţigară), stresul, stările pro-inflamatorii, consumul cronic de alcool, metabolismul energetic (oxidarea mitocondrială), exerciţiul fizic intempestiv (cu cât e mai intens, cu atât mai mulţi RL generează !), modurile greşite de preparare termică a alimentelor (prăjelile, fripturile, ”grătarul”), consumul de alimente râncede sau alterate, al dulciurilor concentrate, uleiurile vegetale omega 6 şi omega 3 rafinate, unele margarine, expunerile prelungite la soare şi/sau la ore de maxim solar, dar şi bronzarea artificială, sursele de oxigen atomic (hipocloriţii, ozonul, dicromaţii, permanganaţii, cloraţii, percloraţii, sarea iodată), unii agenţi oxidanţi, utilizaţi în industria alimentară drept conservanţi (nitraţii, nitriţii, sulfaţii, tiosulfaţii, sulfiţii, fosfaţii, metabisulfaţii, fosfiţii, radicalii fenoxi-), unele toxine, ciuperci (fungi), bacterii şi virusuri sunt incriminate ca generatoare de radicali liberi, medicamentele citostatice, 3,4-benzpirenul, metil-colantrenul, depăşirea greutăţii corporale, diabetul zaharat, expunerea profesională la CCl4, unele ”E”-uri alimentare, unele metale +/- grele +/- radioactive (Al, Pb, Cd, U), telefonul mobil, cuptoarele cu microunde, aldehidele nesaturate (acroleina rezultată prin prăjirea uleiurilor sau fumat), PC-urile cu procesoare puternice sau ”dual core” etc.
RL induc peroxidarea lipidică, lezează ADN-ul celular, inactivând / denaturând proteine. Cele mai sensibile (şi astfel, cele mai vulnerabile) organe în faţa agresiunii RL sunt : cristalinul (=> cataracta), pancreasul (=> diabetul zaharat), vasele de sânge (=> ateroscleroza) şi celulele nervoase, care posedă o capacitate ¯ şi limitată de inactivare a acestora. DAR toate celulele şi organele corpului nostru suferă când au parte de pro-oxidare şi din contră, funcţionează cu atât mai bine cu cât avem un nivel AO mai ;
– NU e greu deloc să NU facem cancer !!!
– Chiar este nevoie de un stil de viaţă rău dezordonat, extins adesea pe decenii întregi, cu o alimentaţie lipsită sau săracă în anti-oxidanţi, sau din contră, cu pro-oxidante serioase, ca să facem boala ! Există persoane care în anul 2010, în ţări ale UE, printre care şi România, cu standarde ridicate de subzistenţă consideră mental că ”fructele-s pentru copii”, în vreme ce adulţii (oameni serioşi !?!), ar trebui să se întâlnească la… ”o bere”, sau la ”un grătar” etc. Însuşi modul de a primi un musafir în casă în ţara noastră este dezastruos şi denaturat : i se pune acestuia în faţă un pahar de ”tărie”, sau de… dulceaţă, în loc să i se pună în faţă fructe cât mai colorate. Chiar aşa de rău ne urâm musafirii ? ;
…şi să mai spună cineva că această boală teribilă (cancerul) nu apare exclusiv din vina noastră, datorită unui stil de viaţă nesănătos, tolerat şi cultivat şi că nu ar putea fi prevenită !!!
Principalii antioxidanţii naturali (exogeni)
• Resveratrolul
• Carotenoizii (reprezintă o clasă formată din >600 de substanţe, dintre care cele mai cunoscute sunt : a- şi b-carotenul, licopenul, luteina, zeaxantina, cantaxantina, apocarotenal, b-apo-8-carotenal, violaxantina…)
• Picnogenolii
• Acidul ascorbic (vitamina C)
• Complexul vitaminic E
• Acizii graşi w 3
• Acizii graşi w 6
• Coenzima Q10 (e şi endogen)
• Bioflavonoidele
• Niacina (vitamina B3 sau NAD(P)-ul)
• Germaniul organic
• Seleniul
• Zincul
• Manganul
• Cuprul
• Molibdenul
• MSM (metil-sulfonil-metanul)
• Betanina
• Sulforafanul
• Indol-3-carbinolul
• Capsicaina (capsaicina)
• Limonena
• Antocianinele
• Acidul elagic
• Sulfidele
• (Tri-)terpenele
• Substanţele indolice
• N-acetil-cisteina
• EDTA
• Ionul de hidrogen (H–)
• Acidul lipoic (e şi endogen)
RESVERATROLUL – miraculosul colorant negru
• Este cel mai puternic anti-oxidant natural cunoscut
• Există într-o cantitate de 50-100 mg / g pieliţă de strugure, mai mult decât dublul oricărei alte surse identificate
• Se găseşte în general în fructele de culoare violet -neagră (dar nu numai) : sucul de struguri negri, sâmburii de struguri, dude, mure, coacăze, prune, dar şi din varza de Bruxelles (care poate fi consumată şi fiartă), fragi, alune
• Are un efect direct de distrugere tumorală, acţionând împotriva oricărui tip de localizare tumorală, dar şi asupra celor hormono-dependente (sân, ovar, testicul, ficat, stomac)
• Blochează formarea de vase de sânge în jurul tumorii, dar şi metastazarea celulelor maligne
• Conferă o protecţie deosebită materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutaţii
• Are un potenţial anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc
• Este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia anti-oxidativă a LDL-colesterolului
• Scade nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor
• Este un vasodilatator arterial
• Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic
• Încă din 1985 se ştie că are capacitatea de a inhiba agregarea plachetară indusă de trombină şi ADP (Kimura) => efect anti-trombotic
• Are efecte anti-SIDA, antivirale (virusurile hepatitice, dar nu numai !), antialergice (inhibând eliberarea Histaminei), antibacteriene şi antiinflamatoare
• Măreşte elasticitatea articulaţiilor, stimulând sinteza fibrelor de colagen (astfel având şi un rol cosmetic)
• Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea
• Efect protectiv faţă de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel microglia să distrugă neuronii
• Există studii încurajatoare referitoare la potenţialul terapeutic al său în ceea ce priveşte şi alte boli neuro-degenerative
• Resveratrolul poate reduce dezvoltarea melanomului malign, poate distruge cancerul de sân şi poate micşora nivelul colesterolului total sangvin
• Creşte durata de viaţă şi potenţialul reproductiv la animalele de experienţă pe care a fost testat (15-30%)
• Se comportă şi ca un fito-estrogen (vezi soia)
• Previne şi combate eficient osteoporoza
LICOPENUL – uimitorul colorant roşu
• (Alte denumiri : licopena, licopina)
• Este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor
• Este singurul anti-oxidant a cărui cantitate sporeşte de circa 4-6 ori prin fierbere !!! (bulionul / pasta de roşii de ex.)
• Licopen întâlnim în aproape orice aliment de culoare roşie : tomate, căpşuni, grape-fruit roşu, ardei iute şi capia, gogoşari, guava, papaya, ulei de cătină, dar şi-n struguri
• Cea mai mare cantitate de licopen se găseşte în tomate (300-400 mg/kg) ; pentru calităţile cromatice, gustative şi medicinale ale tomatelor, italienii le-au denumit „pomo d’oro“ (măr de aur), iar germanii „paradiesapfel“ (măr al paradisului)
• Datorită înapoierii culturale, cât şi a conservatorismului prost înţeles şi aplicat, tomatele au fost introduse şi cultivate la noi în ţară pe scară largă abia în urmă cu un secol !!!
• Uleiul de măsline amplifică substanţial absorbţia licopenului ; prezintă biodisponibilitate şi efect antioxidant scăzut în medii apoase, în timp ce mediile lipidice îl fac puternic reactiv şi biodisponibil
• Licopenul modifică profilul acizilor graşi din plasma umană
• La concentraţii relativ scăzute de licopen, acesta are efecte antioxidante în protecţia celulelor, a membranelor celulare şi ADN
• Are o capacitate anti-oxidantă de 10 ori mai puternică comparativ cu vitamina E
• Este o substanţă cu efecte anti-tumorale marcate în general, şi specific în cancerul de prostată, sân, vezică urinară, pancreas, cervical, ovarian, uterin, intestinal, plămâni, piele
• Unii cercetători merg până acolo încât afirmă că forţa licopenului este aşa de mare încât ajunge o singură roşie de dimensiuni medii consumată zilnic, pentru a ne da o protecţie sigură şi totală anti-tumorală pentru tot restul vieţii
• Reduce semnificativ riscul aterosclerozei (incidenta infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele ce consumă frecvent fructe şi legume bogate în licopen) şi procesele de îmbătrânire celulară
• Alături de vitaminele C şi E, previne degenerescenţa maculară a retinei şi diminuează riscul de cataractă cu 50%
• În consumul de licopen se pun speranţe mari pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer
b-CAROTENUL, sau minunea de culoare galbenă
– b-carotenul aparţine familiei carotenoidelor
• (apocarotenalul şi nu b-carotenul este responsabil de colorarea în galben-portocaliu a alimentelor care-i conţin !)
• A fost asociat decenii întregi cu vitamina A deoarece în organism este transformat rapid în aceasta. Deşi este o coincidenţă de denumire, nu cred că este greşit ca această vitamină să se bucure de o consideraţie deosebită din partea noastră, ca fiind vitamina…A !
• Astfel s-a purces la utilizarea b-carotenului ca supliment, iar astăzi este de departe cea mai cunoscută şi cea mai cercetată carotenoidă, dar toate suplimentele studiate nu au avut acţiunea b-carotenului, dpdv teoretic
• Este posibil ca, indiferent de conţinutul suplimentelor, acestea să interacţioneze cu absorbţia b-carotenului natural şi cu carotenoidele conţinute în dietă. Este de asemenea posibil ca, în loc de a avea loc un efect antioxidant, să existe unul pro-oxidant
• Vitamina A luată constant perioade îndelungate la doze mari prezintă riscuri notabile, însă precursorul său, b-carotenul se pare că nu prezintă nici un risc, chiar la doze mamut (x 100 doza zilnică) ; majoritatea fructelor şi legumelor conţin cantităţi mult mai mari de b-caroten decât de vitamină A
• Carotenoizii au efecte identice cu ale vitaminei A, dar riscul dezvoltării unei intoxicaţii este aproape nul la doze enorme
• Necesar : 5000-8000 UI = 2-3 mg/zi (un morcov mediu conţine ceva mai mult de 10.000 UI)
Funcţii :
• Antiinfecţioasă
• Substanţă anti-oxidantă redutabilă
• Atenuează mult simptomele şi efectele secundare ale curelor citostatice şi / sau radioterapice
• Reglementează somnul şi tensiunea arterială
• Creşte numărul şi stimulează activitatea limfocitelor T „ajutătoare” (LTh)
• Frenator folicular în sindromul premenstrual
• Stimulează şi creşte sinteza progesteronului
• Ajută la formarea smalţului dentar
• Utilă în tratamentul retinitei pigmentare
• Asigură vederea normală (participă la sinteza rodopsinei, pigment fotosensibil din ochi) şi protecţia epiteliilor. Determină inducţia, diferenţierea şi creşterea ţesuturilor epiteliale, le menţine integritatea şi previne keratinizarea
• Rol important în reproducere
• Stabilizează membranele celulare
• Stimulează ARN-ul mesager, cât şi sinteza unor proteine şi glicoproteine
• Determină secreţia lizozimului salivar
• Stimulează creşterea osoasă şi dentară
• Este un antagonist tiroidian
• Protector împotriva radiaţiilor de orice fel
• Împreună cu vitamina C, reduce mult secreţia de mucus bronşic la astmatici şi la bronşiticii cronici (BPCO)
• I s-a demonstrat eficienţa şi-n SIDA, studiile fiind încă în curs
• Utilă în tratamentul calviţiei androgenice, a ridurilor şi a acneei juvenile
• Îmbunătăţeşte toleranţa corpului la grefe
• Scade riscul dezvoltării unor boli cardio-vasculare la persoanele care asociază şi un stil de viaţă sănătos ; reduce semnificativ frecvenţa infarctului miocardic, iar recuperarea post-infarct este de mai scurtă durată, iar riscul recidivelor este mai mic. Acelaşi efect îl prezintă şi Coenzima Q10
• Este vitamina longevităţii întârziind mult apariţia senilităţii
• Protejează ADN-ul celular de acţiunea nocivă a toxinelor
• Surse (mg / 100 g produs) : lucernă (4,818), morcov (3-9), migdale (5-6), salată (4-8), măceşe (5), alune (4,4), arahide (3,6), spanac (2,5), varză (2), sfeclă roşie (1,78), mango (1,454), papaya (1,25), pătrunjel, nucă (1,2), pepene galben (1,03) caisă (0,606), măsline (0,2), tomate (0,133), ulei de cătină, germeni de grâu, leguminoase, rădăcinoase, citrice, prune, usturoi, ceapă, fasole verde, tot ce-i verde, zmeură, pere, mere, smochine, creson, mazăre, bostan, dude, gutui, avocado, castane, cireşe, banane, nap, castravete, ananas, coacăze, mei, ovăz, orez, păpădie, struguri, ţelină, aloe…
• Diareea cronică, medicaţia de scădere a colesterolului, uleiul mineral, contraceptivele orale, alcoolul, fumatul, stresul, sarcina şi alăptarea, hepatitele şi ciroza hepatică generează deficite semnificative de vitamină A
LUTEINA
• Este un alt membru al familiei carotinoizilor (“lutheus” = galben)
• Surse de luteină : loboda, salata, spanacul, dovleacul galben, rebarbarum, praz, mazăre, vegetale verzi şi orice fruct sau legumă care are culori intense
• Se fixează în mod special la nivelul retinei, în special a maculei (pata galbenă) şi la nivelul cristalinului
• Cercetările privind degenerarea maculei la vârste înaintate au dovedit rolul protector important al luteinei (6 mg/zi luteină timp de 6 luni, scade incidenţa degenerării maculei cu 43%)
• Există posibilitatea prevenirii cataractei prin utilizarea de AO, dar mai ales prin luteină (scăzând la o 1/3 riscul apariţiei acesteia)
• La diabetici şi hipertensivi protecţia prin luteină este excepţională la nivelul arterelor retiniene
• Efectul antioxidant al luteinei se manifestă nu numai la nivelul aparatului vizual, dar şi la nivelul altor organe, precum şi în cadrul unor lanţuri metabolice putând fi utilizată cu rezultate bune de către toţi cei cărora li s-a recomandat consumul de AO (pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului prostatic etc.)
• Oxidarea grăsimilor este inhibată în cea mai mare măsură de luteină, cu consecinţe deosebite în serul sangvin şi la nivelul ochiului ; scade colesterolul sangvin
• Efectul luteinei este amplificat de licopen
Alţi carotenoizi mai puţin cunoscuţi
Zeaxantina
• Are culoarea galbenă
• Surse : boabele de porumb, ardeii roşii, mango, portocale, spanac, gălbenuşul de ou (şi-n general acolo unde există şi b-carotenul)
• Previne degenerescenţa maculară a retinei alături de luteină (în special datorită capacităţii de a filtra lumina ultravioletă şi cea albastră) şi cataracta
Cantaxantina
• Are o culoare roşie intensă
• Surse : ciupercile comestibile, păstrav de mare, creveţi de buna calitate şi crustacee
• Este un colorant alimentar, cu termostabilitate ridicată şi nu este fotosensibilă
Apocarotenal
• Imprimă culoarea portocalie spre roşu a alimentelor
• Surse : citrice (în special in mandarine), legume verzi (în special în spanac) şi ţesutul animal
• Este o provitamină A, ca şi b-carotenul. Are jumatate din activitatea vitaminei A şi a b-carotenului
(Acidul-)b-apo-8-carotenal
• Nuanţele de culoare obţinute de esterul acidului apocarotenal din alimente variază de la galben-lămâie până la galben-orange
• Surse : este larg răspândit în natură, în special în plante, cum ar fi citricele, legumele verzi, iarba, lucerna, dar şi-n gălbenuşul de ou
• În organismul uman este parţial convertit în vitamina A prin oxidare, contribuind la furnizarea de vitamina A
Picnogenolii
• “Picnogenolii” este o denumire generică mai corectă decât “picnogenolul”, deoarece defineşte un grup de substanţe înrudite (şi nu una singură), cu efecte sinergice, înmănunchiate
• Aparţin familiei chimice a polifenolilor, clasei flavonoidelor. Este un complex de substanţe (proantocianine), printre care se menţionează : acidul cafeic, ferulic, fenolic, catechina, epicatechina etc.
• Surse : seminţele de struguri, extractul de pin maritim, scoarţa de salcie, aloe vera, ceai verde, viţa nobilă, unele fructe şi verdeţuri
• Picnogenolii au demonstrat o putere de peste 30 de ori superioară vitaminelor A, C şi E la un loc în combaterea radicalilor liberi, în menţinerea integrităţii membranelor celulare, a ADN-ului, împiedicând peroxidarea lipidică
• Au efect antioxidant excepţional faţă de ionul superoxid, inhibând şi enzima generatoare a acestui RL (xantin-oxidaza)
• Picnogenolii împreună cu vitaminele A,C şi E conduc la o puternică acţiune antioxidantă
• Contribuie la reglarea tonusului muscular al arterelor, combătând vaso-spasmul
• Participă la sinteza lichidului biliar şi la eliminarea bilei din vezica biliară (efect coleretic-colecistokinetic)
• Reduc formarea nitrozaminelor
• Efect hepatoprotector în caz de intoxicaţie prin expunere la substanţe toxice (solvenţi organici)
• Inhibă formarea leucotrienelor, care sunt printre mediatorii cei mai importanţi ai reacţiilor alergice, astmului bronşic şi ai inflamaţiilor acute
• Întăresc peretele capilar, menţinându-i supleţea (elasticitatea) şi integritatea
• Posedă o activitate anti-mutagenă, de protejare a materialului genetic, dar şi anti-tumorală directă
• Imunostimulator de excepţie
• Efectele sale benefice au fost studiate în bolile degenerative cardio-vasculare, fragilitatea capilară, insuficienţa venoasă periferică
• Nu prezintă efecte adverse pe termen lung, fiind lipsit de toxicitate
• Protejează împotriva căderii părului
• Previne şi combate retinopatia (microangiopatia retiniană) diabetică şi non-diabetică
• Acţiune antienzimatică (în vitro) împotriva : elastazei, hialuronidazei, colagenazei, a1-antitripsinei, xantinoxidazei, b-glucuronidazei
Acidul ascorbic (vitamina C)
• Întăreşte peretele vascular
• Fixator de Calciu mai puternic decât vitaminele D
• Scade colesterolul total şi creşte HDL-C
• Previne şi distruge placa de aterom (la peste 300 mg/zi în prezenţa unui CT<160 mg%)
• Previne cataracta, îi opreşte evoluţia şi chiar determină regresia ei
• Creşte longevitatea şi scade numărul deceselor de orice cauză
• Indispensabilă pentru absorbţia Fierului
• Funcţie depurativ-detoxifiantă
• Măreşte rezistenţa organismului la efort
• Cresc performanţele intelectuale şi indicele IQ (alături de vitamina B1)
• Asigură integritatea tegumentelor şi mucoaselor
• Stimulează atât imunitatea anti-cancer, cât şi pe cea antiinfecţioasă
• Contribuie la buna funcţionare a glandelor suprarenale
• Fortifică musculatura şi ţesutul conjunctiv
• Stimulează eliminarea Pb din oase
• Participă la sinteza colagenului
• Combate sterilitatea masculină
• Rol desensibilizant (anti-alergic)
• Grăbeşte vindecarea hepatitelor acute şi opreşte evoluţia celor cronice spre ciroză sau cancer hepatic
Complexul vitaminic E
• Nu este vorba de o singură substanţă, ci de… (cel puţin) 8 : (a,b,g,d-) tocoferol şi (a,b,g,d-) tocotrienol + bioflavonoide
• Surse (mg la 100 g / ml produs) : ulei de germeni de grâu (150-500), ulei de floarea soarelui (50), migdale (25,8), ulei de măsline, soia (13,2), nuci (12,3), germenii de grâu, măsline (8), zmeura (4,5), salata (4), ardei (3,1), avocado (3), spanac (1,7), piersici (0,6), uleiul de cătină, creson, polen, pătrunjel, aloe vera, mazăre, ridiche neagră, seminţele de in, bostan şi de floarea soarelui, roşii, alune, arahide, drojdii
• Necesar : 20-30 mg / zi (eficienţa sa însă va creşte exponenţial la doze de >100 mg/zi)
• Observaţie : orice aliment care conţine vitamina E, va conţine automat şi vitamina D şi F !
• Clorul, pastilele cu fier anorganic şi anticoncepţionalele orale necesită cantităţi mari de vitamină E, deoarece o inactivează ; medicaţia hipocolesterolemiantă, uleiul mineral (folosit ca laxativ), fumatul, sarcina şi alăptarea, pancreatitele, hepatitele, boala Crohn etc. se însoţesc de deficite ale vitaminei E !
• Este un anti-oxidant excepţional, “ocrotind” de oxidare acizii graşi nesaturaţi, vitaminele A şi C din lumenul intestinal, dar şi membranele celulare. Ne protejează şi de efectele oxidante remarcabile ale ozonului, smogului, de radiaţii şi de efectele nocive ale chimioterapiei (alături de vitamina A)
• Protejează vitamina A de oxidare şi globulele roşii de factorii hemolitici
• Potenţează funcţiile vitaminei C (evident în cataractă)
• Grăbeşte vindecarea arsurilor şi a rănilor
• Are calităţi diuretice şi hipotensoare
• Diminuă frecvenţa crizelor epileptice la copii ; se pare că ar fi utilă şi în tratamentul bolii Parkinson
• Vitamină anti-tumorală redutabilă în general, dar şi specifică pentru cancerele prostatic, col uterin, sân şi pulmonar
• Intervine în metabolismul şi-n sinteza acizilor nucleici şi a proteinelor
• Măreşte capacitatea funcţională a muşchilor, ameliorând circulaţia capilară şi utilizând optim oxigenul la acest nivel. Este implicată şi în producerea de energie la nivel celular
• Asigură buna funcţionare a aparatului reproducător şi este esenţială pentru sistemul nervos central
• Reduce problemele legate de ciclul menstrual (tratând eficient sindromul premenstrual) şi de menopauză
• Intervine şi-n eritropoeza (formarea globulelor roşii ale sângelui) fiziologică şi protejează eritrocitele împotriva distrugerii (hemoliză)
• Are şi proprietăţi anti-coagulante, inhibând agregarea plachetară
• Funcţiile acestei vitamine sunt potenţate în mare măsură de prezenţa Seleniului şi asta preponderent în cancer
• Alături de Seleniu grăbeşte liza pigmentului de uzură neuronal – lipofuscina
• Creşte producţia de interleukină 2, la rându-i stimulatoare a producţiei de limfocite T
• Scade VLDL şi LDL-C (pe acesta din urmă în special în prezenţa vitaminei A), crescând în schimb HDL-C. Împiedică oxidarea LDL-C
• Aportul corespunzător de vitamină E reduce semnificativ frecvenţa şi amplitudinea crizelor de angină pectorală
Acizii graşi w 3
• Surse : ulei de in, soia, nucă, spirulină, uleiul unor peşti marini (somon, hering…)
• Sursele de origine vegetală conţin doar reprezentantul inferior al clasei (ALA), în vreme ce uleiurile de peşte conţin toţi reprezentanţii (ALA, EPA şi DHA), alături de cantităţi importante de colesterol
• Scad Colesterolul Total sangvin şi LDL-C cu densitate mică (care este extrem de aterogen !)
• Au un efect anti-trombotic
• Produc o creştere uşoară a HDL-C
• Scad fibrinogenul şi agregarea plachetară şi cresc timpul de sângerare
• Reduc întinderea zonei de necroză cardiacă post-infarct recent
• DHA este esenţial pentru dezvoltarea sistemului nervos, a retinei şi a sistemului imunitar al copilului
• DHA şi ALA sunt constituenţi importanţi ai membranei neuronale şi a vaselor de sânge din creier. În stările asociate cu deficitul lor, se întâlneşte o încetinire a creşterii staturo-ponderale, leziuni ale pielii, degenerescenţă a organelor interne, o funcţie vizuală anormală şi chiar neuropatie periferică
• Întârzie şi reduce apariţia simptomelor senilităţii prin blocarea generării de radicali liberi de natură lipidică
• Acţiune anti-mutagenă şi de protejare a materialului genetic
• Efect antiinflamator mediu
• Reduc simptomele şi blochează acţiunea citokinelor (TNFa, PAF, IL1-8 etc.)
• Modulatori deosebit de puternici ai răspunsului imun
• Efecte importante în bolile auto-imune, infecţii virale şi / sau bacteriene, cancer, SIDA
• Au capacitatea de a distruge vasele care alimentează cu sânge tumora
• Previn apariţia preeclamsiei şi a eclamsiei gravidice. Previn apariţia depresiei de post-partum. Efect antidepresiv general
• Prezintă efecte benefice şi-n sindromul Raynaud, după o utilizare îndelungată
• Un raport w3 / w6 > 1/3 provoacă vasodilataţie arteriolară şi prevenind o eventuală HTA
• În bolile glomerulare renale, aportul de AG w 3 a redus pierderile de proteinuria
• Vindecă ulcerul gastric şi duodenal ; efecte excelente au fost raportate şi-n terapia colonului iritabil
• Regularizează ciclul menstrual, diminuă frecvenţa şi intensitatea durerilor menstruale
• Sunt substanţe anti-alergice, reducând frecvenţa şi intensitatea crizelor de astm bronşic
• Au efect hipoglicemiant (util şi la diabetici), transformând glucoza sangvină în glicogen de depozit ; reduc rezistenţa la insulină
• Previn şi combat eficient migrenele
• Rol calmant şi de mărire a rezistenţei sistemului nervos la stres. Somnul se instalează mai repede la cei care au în alimentaţie surse bogate de AG w 3, iar frecvenţa insomniilor scade semnificativ
• Stimulează sinteza colagenului din piele
Acizii graşi w 6
• Surse : uleiurile de floarea soarelui, porumb, soia, germeni de grâu, dovleac, rapiţă, susan
• Extrem de sensibili la lumină, aer şi termic (prăjire), în prezenţa cărora putând suferi procese de izomerizare cis-trans (devenind din anti-aterogene, pro-aterogene), cât şi oxidări multiple la dublele legături, devenind din anti-oxidante, pro-oxidante
• Reprezentanţi : acidul arahidonic, acidul g-linolenic şi acidul linoleic
• Indispensabili pentru producerea de energie, pentru transferul oxigenului din aer până la nivelul hemoglobinei
• Precursori ai prostaglandinelor
• Anti-aterosclerotice “per se”
• Asigură buna funcţionare a sistemului nervos central, intrând în structura membranelor neuronale
• Ameliorează simptomele ulcerului gastric şi duodenal
• Menţin tonicitatea şi troficitatea pielii
• Carenţa acestor acizi determină astenie, piele uscată, deficit imunitar, retard al creşterii şi sterilitate
• Totuşi un raport w6 / w3 > 1/3 are efecte pro-inflamatorii (raportul optim este < 1/3)
Coenzima Q10
• Este un anti-oxidant exo-, dar şi endogen
• Surse : frunzele de tutun, uleiul de cătină, uleiul de soia, alune, varză, conopidă, broccoli, spanac, ton, sardină, germenii de grâu, orez integral, uleiurile vegetale, inimă şi muşchi de vită
• Exerciţiul fizic, vitamina E şi Seleniul îi stimulează sinteza
• Necesar : (se presupune că ar fi în jurul valorii de) 30-90 mg/zi (1 mg pentru fiecare an vârstă / zi)
• Se concentrează în organele cu metabolism intens (creier, miocard, ficat…)
• Cei care au o dietă vegan, aduc mai multă ubiquinonă prin alimentaţie decât omnivorii
• Normo- şi subponderalii prezintă concentraţii mai ridicate de CoQ10 comparativ cu cei care au supragreutate
• Sinteza ubiquinonei se reduce odată cu vârsta
• Catalizator în procesul de formare a energiei celulare, răspunzătoare de 95% din energia ce se formează în corp ; menţine integritatea membranelor mitocondriale
• Previne oxidarea LDL-C şi scade riscul aterosclerotic
• Adjuvant extrem de util în tratamentul insuficienţei cardiace şi al cardiopatiei ischemice. Determină rărirea frecvenţei atacurilor anginoase cu 45-50%, mărind capacitatea de efort a pacienţilor cardiaci. Reduce hipertrofia miocardică şi-i satisface necesarul energetic. Creşte fluxul sangvin coronarian, îmbunătăţeşte metabolismul şi asigură furnizarea de energie pentru miocard, coboară TA
• Determină producerea de anticorpi şi creşte concentraţia plasmatică a imunoglobulinelor G
• Boala Parkinson prezintă concentraţii mici de ubiquinonă în creier, iar în SIDA există concentraţii plasmatice extrem de reduse ; pacienţii HIV pozitivi, vor rămâne asimptomatici dacă au o concentraţie optimă a CoQ10 în sânge
• Utilă în distrofia musculară progresivă, ameliorând în bună măsură simptomatologia
• Anti-oxidant puternic, imuno-stimulator (sporind numărul de limfocite TK) ; substanţă cu proprietăţi anti-tumorale (absorbind radicalii liberi), anti-SIDA şi antileucemică
• Îmbunătăţeşte funcţia cerebrală şi creşte capacitatea de memorizare
• Diminuă depozitele de grăsime
• Măreşte rezistenţa musculară la efort
• Grăbeşte vindecarea plăgilor, menţine supleţea, elasticitatea şi tinereţea tegumentelor
• Capabilă să vindece ulcerul gastroduodenal
• Adjuvant important, util şi extrem de eficace în refacerea ficatului (hepatite A, B, C etc., acute sau cronice)
• Utilă în tratamentul schizofreniei, a bolii Alzheimer şi a sclerozei multiple
• Întârzie procesele de îmbătrânire şi se opune celor degenerative
• Medicaţia statinică, prin inhibarea enzimei HMG-CoA reductazei, determină o diminuare a producţiei de CoQ10 , iar medicaţia b-blocantă inhibă enzimele activate de către CoQ10 şi produce o scădere a concentraţiei sale
Bioflavonoidele
• Sunt cunoscute mai ales ca vitamina C2, P, sau flavone
• Au fost descoperite de către omul de ştiinţă maghiar Albert Szent-Gyorgyi, descoperitorul vitaminei C, care a observat că bioflavonoidele au un efect sinergic cu vitamina C, având o mare importanţă în întărirea peretelui capilar
• Se găsesc în multe fructe (coaja de măr şi pară, pieliţa internă a citricelor, fructele care au culori intense) şi verdeţuri
• Bioflavonoidele diferă de la fruct la fruct, de la frunză la frunză, atât ca tip, cât şi ca şi cantitate şi putere antioxidantă
• Cele mai cunoscute bioflavonoide sunt quercetina, rutina, hesperidina, naringina, baicalina şi picnogenolul
• Substanţe potenţatoare de efect pentru minerale şi vitamine (mărind efectul acestora de 20-200 de ori)
• Cresc rezistenţa capilarelor, reglându-le permeabilitatea ; se opun formării de varice şi hemoroizi
• Efect antianginos şi tonicardiac ; anti-aterosclerotice de primă mână şi anti-trombotice
• Sunt esenţiale pentru protecţia în calea oxidării vitaminei C
• Au activitate majoră antivirală şi anticancerigenă
• Efect antiinflamator moderat şi desensibilizant (maladii alergice şi astm bronşic) ; reduc cantitatea de Histamină din sânge
• Acţiune marcată împotriva virusurilor poliomielitei, hepatitelor A şi B, influenţei şi HIV
• Tonice-trofice şi regeneratoare hepatice
• In vitro quercetina şi picnogenolul inhibă complet replicarea virusului HIV
• Reduc problemele legate de ciclul menstrual (dureri, durata sângerării, neregularităţi etc.) ; au şi efect anti-abortiv
• Tulburările de natură aterosclerotică ale vaselor urechii interne de care suferă diabeticii, par să răspundă tratamentului combinat vitamină C + bioflavonoide
• Administrate împreună prezintă efecte benefice în tratamentul distrofiei musculare şi al depresiei cronice
• Studii legate de administrarea lor concomitentă, cu rezultate benefice sunt în curs, în tratamentul schizofreniei
• Bioflavonoidele din afine sunt eficace în tulburările de vedere, putând ameliora vederea crepusculară, reducând fenomenele de neacomodare la întuneric ; se opun degenerărilor retiniene de origine hipertensivă, diabetică şi miopiei evolutive
• Rănile se vindecă mai repede şi fără cicatrici
• Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea
• Carenţa de bioflavonoide este asemănătoare cu carenţa de vitamină C : pierderi de sânge, fragilitate capilară, hematoame ; constituie un factor predispozant pentru reumatism
• Antagonişti : fumatul, stresul, antiinflamatoarele steroidiene şi nesteroidiene, antibioticele, cafeaua
• Cresc absorbţia bioflavonoidelor : vitamina C, Calciul şi Magneziul
Niacina (vitamina B3, PP, NAD)
• Este o vitamină relativ stabilă termic, la lumină şi oxigen
• Surse (mg%) : drojdii (50-100), caise uscate (6,7), soia (5), cartof (1), piersica (0,9), germenii şi tărâţele de grâu, nuci, orez, polen, grape-fruit, anason, ovăz, varza, gutui, lămâi, mere, pere, vinete, roşii, sfeclă roşie, smochine, seminţele de in, aloe
• Necesar : 15-20 mg/zi. Dacă dieta conţine suficient Triptofan şi vitamină B6, corpul şi-o poate sintetiza şi singur
• Cel mai important factor de creştere al HDL-C. Reduce şi nivelul trigliceridelor
• Creşte capacitatea de memorizare
• Intensifică metabolizarea glucozei, rol important în diabetul zaharat
• Participă la integritatea mucoaselor, prevenind instalarea a multiple dermatoze
• Ameliorează simptomele artritei
• Carenţa sa dă pelagra (cei 3 “D” : dermatită, demenţă, diaree)
• Participă la producerea energiei în corp
• Ajută la sinteza unor hormoni : insulină, testosteron, estrogeni
• Combate un eventual miros neplăcut al gurii (halena)
• Combate şi / sau ameliorează durerile ulceroase
• În doze mari stimulează eliberarea de Histamină
• În sarcină, alăptare, sau în cazurile în care se prestează un exerciţiu fizic intens, se suplimentează dieta cu cantităţi corespunzătoare de vitamină B3 Alcoolul este şi el răspunzător de scăderea nivelului plasmatic al acestei vitamine !
Germaniul (organic !)
– necesar : 0,4 – 1,5 mg/zi
– funcţii : util în prevenţia şi tratamentul multor boli :
– cancere cu diverse localizări : colon, prostată, sân, plămâni, ovar, col uterin. Este un element cu proprietăţi anti-tumorale importante. Stimulează concomitent superoxid-dismutaza, glutation-peroxidaza şi catalaza !!!
– leucemii, SIDA
– astm bronşic
– gastrite şi ulcere
– diabet
– angină pectorală, HTA, ATS, infarct miocardic, sd. Raynaud
– boli psihice : psihoze depresive, schizofrenie, boala Parkinson, epilepsie, autism
– boli oculare : cataractă, glaucom, inflamaţii şi dezlipire de retină
– are o acţiune anti-virală şi anti-fungică
– stimulează imunitatea : creşte producţia de gama-interferon şi de limfokine, cât şi numărul de macrofage, limfocite Tk şi de supresoare
– combate osteoporoza şi artrita reumatoidă
– suprimă durerile menstruale
– rol fundamental în cura de dezintoxicare după acumularea de Mercur în corp
– element anti-oxidant puternic şi anti-mutagen
– scade concentraţia colesterolului sangvin
– măreşte biodisponibilitatea oxigenului la nivel celular
– surse : usturoi, tărâţele de cereale şi cerealele integrale, aloe, nuci, uleiuri vegetale, fasole, morcovi, broccolli, conopidă, roşii, rădăcina de Ginseng.
Seleniul
– necesar : 100 micrograme/zi. Carnea, alcoolul şi fumatul îi blochează absorbţia ! Prin ejaculare se pierd cantităţi sporite de Seleniu !
– funcţii : – element anti-oxidant cu proprietăţi anti-tumorale excepţionale
– previne acumularea unor metale grele în corp şi le grăbeşte eliminarea : Mercur, Arsen, Cupru (dacă acesta riscă să ajungă la niveluri plasmatice toxice !), Cadmiu
– stimulează sinteza şi efectele glutation-peroxidazei, enzimă extrem de potentă anti-tumoral, care nu poate funcţiona în absenţa Seleniului
– stimulează sinteza de imunoglobuline
– împiedică degenerarea musculaturii striate
– ameliorează simptomele legate de menopauză, în special bufeurile de căldură
– anti-ATS de forţă
– protejează Fe2+ din hemoglobină împotriva oxidării la Fe3+
– anti-reumatic puternic
– măreşte apărarea imună
– protejează ficatul de infiltraţia grasă
– controlează funcţia secretorie normală a pancreasului
– previne şi tratează eficient mătreaţa
– surse : usturoi, ceapă, praz, afine, cereale integrale, grâu încolţit, aloe vera, seminţe de susan şi fistic, sparanghel, leguminoase, zarzavaturi, roşii.
Zincul
– necesar : 15-20 mg/zi. Atenţie : stresul poate produce eliminarea a peste 8 mg de Zinc pe zi pe cale urinară, în timp ce cura citostatică îi reduce absorbţia şi-i măreşte eliminarea ! Medicaţia diuretică, alcoolismul cronic, dieta bogată în Fosfor (carne şi lactate) şi fibre vegetale (la un aport de peste 50 g pe zi !), sarcina şi alăptarea sunt stări însoţite de pierderi mari de Zinc.
– funcţii : – grăbeşte vindecarea şi cicatrizarea rănilor
– potenţează alături de Cupru şi Mangan efectele enzimei SOD
– intră în compoziţia a peste 70 de metalo-proteine (printre care şi a insulinei, heparinei) şi a unor enzime
– este un anti-oxidant redutabil pentru radicalii liberi
– previne şi tratează eficient depresiile, alături de Cupru
– metal cu efecte puternice anti-tumorale
– este un antagonist al Calciului
– intervine în formarea normală a globulelor sangvine (rol anti-anemic şi anti-leucemic). Stimulează creşterea numărului de leucocite (globule albe) în periferie
– este esenţial pentru maturarea limfocitelor T din timus
– stimulează hipofiza şi glandele sexuale, reglându-le în acelaşi timp şi funcţia
– previne şi combate eficient degenerarea maculară (petei galbene de pe retină)
– creşte potenţa şi măreşte dorinţa sexuală (prin stimularea secreţiei testosteronului – pe care prolactina l-ar inhiba – la ambele sexe)
– reduce semnificativ frecvenţa răcelilor
– este extrem de util în boala Wilson, ajutând la eliminarea excesului de Cupru
– protejează organismul de efectele toxice ale Cadmiului şi Plumbului, inhibându-le absorbţia lor din intestin
– creşte apetitul
– participă la metabolismul energetic, la sinteza şi degradarea proteinelor, cât şi la sinteza acizilor nucleici. Ajută la metabolismul vitaminei A
– intervine şi-n menţinerea echilibrului acido-bazic
– favorizează eliminarea CO2-ului din celule
– participă la sinteza colagenului
– asigură sensibilitatea gustativă, olfactivă şi tactilă normală
– ajută la dispariţia petelor galbene şi a striurilor unghiale
– favorizează contracţiile musculare
– creşte concentraţia testosteronului şi a hormonului FSH
– sunt studii în curs referitoare la utilitatea sa în tratamentul schizofreniei, acneei juvenile şi al ulcerului gastric şi duodenal. Rezultatele preliminare însă sunt promiţătoare
– intensifică activitatea enzimei alcool-ehidrogenaza şi o inhibă pe cea a anhidrazei carbonice
– anti-artritic bun
– inhibă secreţia de prolactină, care dacă ar stimula producţia de testosteron, ar determina o hipertrofie prostatică. Menţine astfel glanda la dimensiuni normale şi se opune adenomului de prostată
– este un inductor enzimatic pentru enzimele care contribuie la transcrierea corectă a informaţiei genetice de la nivelul ADN şi ARN. S-a descoperit că în sângele bolnavilor de SIDA cantitatea de Zinc este foarte redusă, şi se presupune că suplimentarea cu Zinc a dietei acestor pacienţilor ar avea rezultate notabile împotriva bolii
– participă la metabolismul vitaminei A
– asocierea Zinc + Cupru realizează beneficii notabile în dereglările hipofizo-ovariene şi testiculare
– asocierea Zinc + Cobalt + Nichel este utilă în tulburări pancreatice şi hipofizare
– asocierea Zinc + Magneziu + Fier contribuie la creşterea capacităţii de memorizare
– asocierea Zinc + Magneziu + vitamina B6 determină creşterea concentraţiei plasmatice a testosteronului
– surse : nucile, castanele, stridiile, afinele, germenii de grâu, cereale integrale, piersici, portocale, banane, cireşe, ciuperci, pere, mere, smochine, susan, migdale, aloe vera, cerealele integrale, sfecla roşie, roşia, spanac, varză, salată, usturoi, caisă, vinete, seminţe de dovleac, migdale.
Organele corpului uman care concentrează Zincul sunt : prostata, rinichii, ficatul, oasele, creierul, retina şi muşchii. S-a constatat că în SIDA şi diabetul zaharat există concentraţii sangvine foarte scăzute ale Zincului, iar suplimentarea alimentaţiei cu acest metal a adus beneficii semnificative.
Cuprul
– necesar : 2,5 – 3 mg/zi
– funcţii : – anti-oxidant puternic şi anti-cancerigen
– previne alterarea şi oxidarea AG nesaturaţi şi-n special a celor 3 AG w 3
– contribuie la integritatea membranelor celulare
– previne şi tratează eficient depresiile alături de Zinc
– determină creşterea uşoară a HDL-C
– asigură pigmentarea normală a părului
– limitează formarea radicalilor liberi
– asigură creşterea şi dezvoltarea armonioasă a organelor şi celulelor
– creşte apărarea imună
– menţine vasele arteriale curate (de ateroscleroză) şi elastice
– are şi efect anti-coagulant
– implicat în formarea globulelor roşii, ajutând la transferul Fierului pe Hemoglobină şi prin aceea că intervine în absorbţia şi-n utilizarea Fierului pentru hematopoeză
– ajută la formarea calusului în fracturi
– menţine integritatea mielinei (beneficii în boala numită “scleroză în plăci” ?)
– participă la sinteza colagenului alături de vitamina C
– reduce simptomele artritei
Deficitul de cupru antrenează şi următoarele tulburări : defecte de absorbţie şi metabolizare ale Fierului, anemia refractară la Fier, apariţia enteropatiei specifice cu pierderi consecutive de Cupru, creşte rata apariţiei de sugari distrofici şi prematuri, a sindromului mielodisplazic, a osteoporozei, se constată anomalii neurologice, reducerea diferenţierilor celulare, aritmii cardiace, hipotiroidie, transformare megaloblastică a seriei albe.
– surse : nuci, castane, varză, migdale, alune, cireşe, mere, portocale, struguri, grape-fruit, polen, gutui, lămâi, pere, piersici, smochine, caise, măsline, cereale integrale, sfeclă roşie, nap, ceapă, spanac, cicoare, praz, cartof, roşii.
Manganul
– necesar : 3 mg/zi. Un aport crescut de Fier este responsabil uneori de un deficit al Manganului
– funcţii : – anti-oxidant puternic, având proprietăţi anti-tumorale marcate
– împreună cu Zincul şi Cuprul, este metalul care stimulează funcţia enzimei SOD
– necesar structurii osoase normale şi a cartilajului articular
– este implicat în sinteza hormonilor sexuali
– asigură funcţionarea optimă a creierului, stimulând sinteza DOPA-minei. Această substanţă, în afara faptului că este un puternic anti-reumatic, este în stare să amelioreze simptomele bolii Parkinson (boală caracterizată tocmai prin scăderea numărului neuronilor producători de DOPA-mină)
– util în tratamentul schizofreniei şi al unor boli neurologice
– stimulează absorbţia vitaminelor C, H şi B1
– anti-alergic şi desensibilizant redutabil
– asocierea Mangan + Cobalt este utilă în tratamentul tulburărilor de memorie, sindromul premenstrual, anxietate, colite spastice, tulburărilor de menopauză
– surse : nuci, castane, aloe vera, tărâţe, sparanghel, spanac, vinete, pere, mere, cereale integrale, usturoi, ceapă, praz, varză, sfeclă roşie, ţelină, morcov, păpădie, polen, caisă, cartof, ciuperci, cicoare, pătrunjel, portocale, smochine, căpşuni, struguri, uleiul de cătină.
Molibdenul
• Este un mineral care se găseşte în cantităţi extrem de reduse în aproape toate ţesuturile vegetale şi animale
• Prezintă efecte AO, fiind deci important în tratamentul maladiilor degenerative şi a îmbătrânirii
• Surse : legumele, cerealele integrale şi verdeţurile cu frunze verde închis, salată, fasole
• Necesar : 75-500 mg/zi
• > 500 mg/zi există riscul pierderilor de Cu, diaree, anemie şi întârzierea creşterii ; la 15 mg/zi poate apărea guta
• Carenţa este consecinţa acumulării de SO32-, radical toxic pentru sistemul nervos ; alimentele rafinate şi conservate consumate perioade mai lungi conduc inexorabil la carenţe de Mo
• Intră în compoziţia a 2 enzime : xantinoxidaza (care ajută la mobilizarea Fe din rezervele hepatice, favorizând transformarea Fe2+ în Fe3+) şi aldehidoxidaza (necesară pentru oxidarea grăsimilor). Ambele enzime sunt implicate în transferul de electroni
• Mo are un rol important în metabolismul Cu şi al N
• Este implicat în faza finală a formării urinei
• Previne anemia feriprivă
• Smalţul dentar conţine Mo şi s-a descoperit că mineralul previne cariile dentare
• Anumite studii au arătat o legătură între o cantitate optimă de Mo din alimentaţie şi incidenţa redusă a cancerului esofagian (asociat şi unei doze optime de vitamină C)
• Combate impotenţa
MSM (Metil-sulfonil-metanul)
• Este un AO puternic, capabil să împiedice acţiunea RL, dezintegrându-i ; acţionează atât direct, cât şi prin faptul că este o sursă de sulf ; MSM furnizează Sulful necesar AA sulfuraţi (MET, CYS, TAU), consideraţi la rându-le drept AO puternici
• Se găseşte în cantităţi importante în spirulină şi aloe vera
• Reacţionează la nivelul mucoaselor cu toxinele, contribuind la dezactivarea şi eliminarea acestora
• Ameliorează permeabilitatea membranelor celulare, favorizând intrarea în celule a substanţelor nutritive şi a vitaminelor, dar şi eliminarea reziduurilor (este printre cele mai puternice substanţe cu efect dezintoxicant cunoscute)
• Este un analgezic natural, blocând conducerea impulsurilor dureroase de-a lungul fibelor nervoase (fibrele C)
• Blochează inflamaţia şi procesele inflamatorii, potenţând efectele cortizolului
• Joacă un rol fundamental în menţinerea integrităţii articulaţiilor şi elasticităţii ţesutului conjunctiv
• Dilată vasele de sânge, ameliorând circulaţia
• Accelerează procesele de vindecare şi de reparaţie celulară
• Reprezintă un bun miorelaxant în diverse forme de durere cronică
• Este un adjuvant al mecanismelor naturale de apărare ale corpului, reglând metabolismul prostaglandinelor, participând la formarea anticorpilor
• Este considerat un element sinergic pentru vitaminele A, B, C, D şi E, CoQ10, amino-acizi, Se, Ca, Mg
• Diminuează simptomele unui mare număr de reacţii alergice, în special cele alimentare, dar şi cele prin mecanism de contact, sau prin inhalare. A fost stabilită o relaţie directă între cantitatea de MSM şi rezistenţa la alergeni ; este un inhibitor de Histamină
• Controlează reacţiile inflamatorii în cadrul reacţiilor auto-imune
• Reduce necesarul de medicamente anti-H2 în tratamentul ulcerului gastro-duodenal ; combate constipaţia asociată ulcerului
• Măreşte rezistenţa organismului la stres (obiectiv şi subiectiv)
• Toate tipurile de afecţiuni dermatologice, mai ales cele de natură alergică, răspund pozitiv la un regim dietetic integrat cu MSM ; s-a demonstrat că administrarea de MSM pe cale orală este eficace contra acneei, a pielii uscate, iritate şi a descuamărilor cutanate (sub formă de ungvent)
Alţi antioxidanţi exogeni importanţi
Betanina
• Este colorantul roşu din sfecla roşie
• Imuno-stimulator important
• Are predilecţie pentru cancerele hormono-dependente
Sulforafanul
• Izotiocianat, prezent din abundenţă în vegetalele aparţinând familiei crucifere, ceai verde, ceapă
• Antioxidant puternic, mai puţin studiat
• Capabil de distrugere tumorală directă, în special asupra tumorilor hormono-dependente : sân, col uterin, prostată
• Imunostimulator
• Prezintă şi efecte antiinflamatoare
• Hepatoprotector şi detoxifiant
Indol-3-carbinolul
• Prezent mai ales în vegetalele crucifere
• Împiedică dezvoltarea tumorală malignă
• Împiedică angiogeneza tumorală
Capsicaina (capsaicina)
• Se găseşte şi se extrage şi ardeiul iute şi capia
• Substanţă puternic iritantă pentru mucoase (uneori şi pentru tegumente)
• I s-au descoperit proprietăţi anti-tumorale gastrice
• Anti-reumatic de excepţie (există ungvente cu capsicaină)
Limonena
• O întâlnim în citrice, dar mai ales în grape-fruit
• Inhibă dezvoltarea tumorilor mamare
Antocianinele
• Sunt coloranţi naturali roşii-albăstrui
• Se găsesc în fructele de pădure, struguri, sfecla roşie, grape-fruit
• Reduc frecvenţa tuturor cancerelor, indiferent de localizare, atât prin acţiune directă de distrugere tumorală, cât şi prin reciclarea glutationului
Acidul elagic
• Există în din struguri, căpşuni şi cireşe
• Este capabil să neutralizeze acţiunea substanţelor pro-carcinogene
Sulfidele
• Le întâlnim la reprezentanţii familiei liliacee (usturoi, ceapă, praz)
• Inhibă creşterea tumorală, fiind şi captatori excepţionali ai RL de oxigen
(Tri-)terpenele
• Surse : crucifere, cereale integrale şi citrice
• Diminuă multiplicările rapide, particulare celulelor tumorale
Substanţele indolice
• Există aproape exclusiv în vegetalele crucifere
• Utili în prevenţia şi terapia cancerului de sân, blocând acţiunea excesului de estrogen natural, factor implicat în creşterea tumorală
N-acetil-cisteina
• Este un medicament fluidifiant al secreţiilor bronşice
• Reprezintă un precursor, dar şi un stimulator al sintezei Glutationului
EDTA (Acidul etilen-diamino-tetraacetic)
• Este un medicament utilizat drept kelator în ordine descrescătoare pentru : Cr, Fe3+, Hg, Cu, Pb, Zn, Al, Fe2+, Mn, Ca, Mg
Ionul de H-
• Există în apa unor izvoare de munte, din câteva zone ale lumii ; persoanele care beau acea apă fac parte dintre marii longevivi
• A fost puţin studiat, dar se pare că este pe cale să detroneze resveratrolul din poziţia sa de lider al substanţelor AO
Principalii antioxidanţi endogeni
• SOD (superoxid-dismutaza)
• Glutationul
• Catalaza
• DHEA (dehidroepiandrosteronul)
• Melatonina
• Acidul lipoic
• Ceruloplasmina
• Citocromul P 450
• Metalotioneinele
• 2,3-difosfogliceratul
• Acidul uric
• Albuminele
• Unii aminoacizi
• Bilirubina
• Coenzima Q10
Superoxid-dismutaza (SOD)
• SOD se găseşte în mucusul care înconjoară fiecare celulă din organism, distrugând RL înainte ca aceştia să atingă celulele
• Este printre cei mai puternici AO endogeni cunoscuţi, dar după vârsta de 25 de ani producţia de SOD scade, având de suferit fiecare organ prin micşorarea geometrică şi de densitate (creierul unei persoane de 80 de ani este cu 30% mai mic decât la 25 de ani)
• SOD este produs în sânge de către gena M (Matusalemică) în prezenţa Mn, Zn şi a Cu
• SOD există sub mai multe forme : cu Zn şi Cu (intracitoplasmatic), cu Mn (în matricea mitocondrială) şi cu Fe (în bacterii şi în plante)
• Se întâlneşte ca şi sursă alimentară în pulberea (sucul) de orz verde şi-n pepenele galben (rezistente la pasajul gastric)
• SOD catalizează distrugerea anionului O2– cu o rată de 10.000 de ori mai mare decât rata spontană de dismutare la pH fiziologic, determinând astfel anularea respingerii electrostatice dintre anionii superoxid
• Cea mai cunoscută enzimă este CuZnSOD aflată în hematii şi compusă dintr-o aglomerare de aminoacizi, în care atomii de Cu si Zn sunt chelaţi în comun prin ciclul imidazol al HYS. SOD este compusă din 2 subunităţi identice, nelegate covalent, conţinând 2Zn şi 2Cu, pentru o masă moleculară de 33.000
• La mamifere există şi o a doua SOD ce conţine 2-4 atomi de Mn/ moleculă, la o masă moleculară de 80.000, compusă din 4 subunităţi. Dacă primele două SOD au o localizare strict intracelulară, coexistând în aceeaşi celulă, există o altă dismutază, extracelulară, ce se află în spaţiul interstiţial, mai ales în cel pulmonar şi care conţine 4Cu şi 4Zn
• SOD se găseşte în toate celulele organismelor aerobe în cantităţi mari, preponderent în organele cu metabolism intens (creier, ficat, rinichi, inimă, plămâni), dar şi pe suprafaţa epiteliului traheei, esofagului, intestinului subţire şi colonului, precum şi în matricea extracelulară, cartilaje şi ţesut conjunctiv. Leucocitele, deşi sunt sediul unor intense procese metabolice în care se dezvoltă O2-, au un conţinut destul de mic în SOD. Studiile biochimice au demonstrat o remarcabilă constanţă a concentraţiei SOD în hematii, spre deosebire de marile variaţii ale catalazei şi glutation peroxidazei
• Este o substanţă cu proprietăţi anti-tumorale de excepţie
• Producerea de O2 şi respiraţia celulară, au efect inductiv asupra SOD (conţinutul ridicat în SOD determină radiorezistenţa bacteriei Micrococcus radiodurans)
• Tumorile de la nivelul unor organe interne, supuse tratamentului cu antibiotice antraciclinice îşi măresc conţinutul în SOD, deoarece aceste medicamente acţionează prin eliberarea de O2- şi H2O2
• Încărcarea cu Cu, induce creşterea activităţii CuZnSOD şi scăderea nivelului de glutation ; însă creşterea conţinutului de Cu din ficat determină şi creşterea peroxidării lipidelor
• Utilizarea terapeutică a SOD purificate : cataractă, displazie bronhopulmonară, intoxicaţii chimice, artrita reumatoidă, efecte secundare ale tratamentului radioterapic sau cu citostatice
• Stimulează creşterea / regenerarea părului şi previne apariţia calviţiei androgenice, interferând cu reacţia imunologică din jurul foliculului pilos
• Ambroxolul (un mucolitic) pare să aibă şi el o acţiune SOD-like
Glutationul
• Glutationul este dpdv chimic un tripeptid (g-glutamil-cisteinil-glicina)
• Împreună cu Seleniul formează enzima glutation-peroxidaza, care are de-asemenea un puternic efect AO, dar intracelular
• A fost descoperită şi o altă formă de Glutation (peroxidază) care nu conţine Se în centrul activ, şi care are o specificitate mai mică faţă de diverse substraturi organice
• (S-a constatat că în cazul unui deficit de Se apar leziuni ale endoteliului unor vase, printre care şi aorta, cât şi tulburări ale agregării trombocitare, prin dereglarea biosintezei prostaciclinelor)
• Este cel mai puternic şi mai important între AO produşi de către organism
• Există totuşi şi alimente care-l conţin, ce pot fi considerate surse de Glutation exogen : avocado, pepenele verde, sparanghelul, grape-fruit-ul, cartof, tomate, portocale, pepenele galben, morcovi, spanac, piersici
• La prepararea termică, sau la simpla încălzire a surselor alimentare de Glutation, acesta este distrus complet !!!
• Efectele sale sunt potenţate de antocianine
• Activitatea enzimei se completează cu cea a catalazei
• Intracelular Glutationul este localizat în mitocondrii şi peroxizomi, împreună cu catalaza, iar în citoplasmă este cuplat cu SOD. În acest fel, prin cuplajul a două enzime, şi a unor AO neenzimatici se asigură atât protecţia structurilor subcelulare, dar şi reglarea activării O2, evitându-se formarea radicalului OH–
• Comparativ cu SOD şi catalaza, care se găsesc în celule în cantităţi relativ mari dar în general constante, Glutationul, deşi prezent în toate ţesuturile este indus enzimatic, cantitatea fiind variabilă. Acest fapt a fost constatat în plămânii şi hematiile fumătorilor, deoarece se cunoaşte faptul că fumul de ţigară conţine mari cantităţi de RL, oxizi de azot şi hidroperoxizi, ce acţionează ca substrat
• Poate recicla vitamina C, potenţându-i efectele
• Este mai eficace decât vitamina C în ameliorarea biodisponibilităţii Fe, menţinându-l cât mai mult posibil în starea de oxidare +2, opunându-se efectelor substanţelor methemoglobinizante
• Protejează celulele, ţesuturile şi organele, reuşind să le menţină tinere
• Combate procesele de îmbătrânire la 2 niveluri : sistem circulator şi tub digestiv
• Substanţă anti-tumorală (distrugere tumorală directă) : pulmonar, colo-rectal, vezică urinară, prostată
• Substanţă anti-SIDA majoră (inhibă replicarea HIV de 10 ori)
• Posedă o mare capacitate kelatoare, determinând eliminarea metalelor grele şi toxice din organism : Pb, Hg, Cd, Al
• Ajută la regenerarea ficatului şi la prevenirea alterărilor provocate de către consumul excesiv de alcool ; scade frecvenţa hepatitei B şi a cancerului hepatic
• Neutralizează efectele toxice ale : nitriţilor, nitraţilor, cloraţilor, derivaţilor benzenului, toluenului, anilinei..
• Ameliorează utilizarea de către organism a cisteinei şi cistinei
• Inhibă parţial sau total efectele dăunătoare apărute ca urmare a expunerii la nivele înalte de radiaţii, chimioterapie sau raze X
• Elimină RL care se formează în urma peroxidării lipidice, ce pot cauza ruptura membranelor celulare (cu impact negativ ulterior asupra materialului genetic)
• Elimină grăsimile oxidate din alimentele ingerate, blocându-le efectele potenţial dăunătoare ulterioare
• Împiedică Rl să se lege de proteinele fibroase ale corpului, evitând astfel întărirea şi scurtarea colagenului (menţinând astfel elasticitatea tegumentelor şi a arterelor) ; menţine astfel tinereţea sistemului circulator
• Acumularea formei oxidate a glutationului, GSSG, este un indicator al stresului oxidativ la nivel celular
• Glutationul intervine ca reglator in biosinteza prostaglandinelor prin inhibarea lipooxigenazei
• Stimulator al sistemul imunitar ; Glutationul este nemijlocit legat de activitatea fagocitară a macrofagelor pulmonare
• Protejează de efectele dăunătoare ale fumatului alături de alţi AO
• Studiile i-au demonstrat efectele benefice şi-n diabet
• Previne degenerarea maculară
• Cu trecerea anilor, nivelul Glutationului sangvin se reduce şi devenim, în mare măsură, dependenţi de sursele exogene de AO, atât pentru reciclarea AO endogeni, dar mai ales pentru anti-oxidarea ca atare
Catalaza
• Este o enzimă prezentă la toate organismele vii, care descompune H2O2 în H2O şi O2, protejând astfel celulele în faţa agresiunii H2O2 şi a peroxizilor
• Este o proteină conjugată cu 4 molecule de protoporfirină IX şi 4 atomi de Fe
• Cantitatea mare de catalaza din ficat si hematii (fiind mai ales localizată în mitocondrii şi peroxizomi) justifică implicarea ei în procese unde se produc cantităţi crescute de H2O2. Formarea H2O2 este foarte riguros controlată în organisme, pentru descompunerea acesteia acţionând trei enzime : catalaza, glutation peroxidaza şi peroxidazele. Aşa se explică de ce în deficite congenitale ale uneia dintre ele, persoanele respective nu au prea mult de suferit. Acest deficit devine decelabil clinic în condiţii de stres oxidativ, infecţii, când se produc afte sau ulceraţii în cavitatea bucală din cauza dezvoltaării unor bacterii ce secretă multă H2O2, capacitatea antioxidantă enzimatică fiind depăşită
• Se pare că în afara acţiunii sale asupra apei oxigenate, ea are o activitate peroxidazică (oxidează corpurile prin oxigenul eliberat)
• Favorizează cicatrizarea normală, producerea de fibroblaste, cât şi revascularizaţia
• Catalaza este una dintre cele mai rapide enzime cunoscute : fiecare moleculă de enzimă poate descompune milioane de molecule de H2O2 pe secundă !!!
• Absenţa sa congenitală sau acatalazia se manifestă prin ulceraţii bucale care sunt legate de acţiunea iritantă a apei oxigenate produse de flora bucală (la subiecţii normali, această apă oxigenată produsă la nivelul cavităţii bucale este distrusă prin catalază)
• Atât determinarea / dozarea catalazei cât şi a SOD sunt foarte puţin folosite clinic
DHEA (dehidroepiandrosteronul)
• Se află în plasma sangvină ca hormon secretat de glandele suprarenale
• Activitatea fizică (regulată) este cel mai important factor care stimulează sinteza şi eliberarea DHEA în sânge
• Are capacitatea de a bloca proliferarea radicalilor liberi
• Inhibă dezvoltarea celulelor maligne
• Stimulator imun : scade incidenţa infecţiilor bacteriene şi virale
• Previne acumularea de grăsime în ţesutul adipos ; ajută la metabolizarea lipidelor
• Stabilizează nivelul glicemic
• Creşte capacitatea de memorizare
• Creşte apetitul sexual
• Amplifică termogeneza
• În boala Alzheimer s-au descoperit nivele sangvine reduse ale DHEA
Melatonina
• Este un hormon natural produs de glanda pineală (epifiza), a cărui secreţie diminuă odată cu vârsta
• Această moleculă pare să resincronizeze organismul, menţinând integritatea sistemului neuro-endocrin şi a celui imunitar
• S-a observat că nu neapărat melatonina prelungeşte viaţa, ci buna funcţionare a epifizei ; evitând îmbătrânirea epifizei, este întârziată îmbătrânirea întregului organism
• Melatonina dă o protecţie majoră anti-îmbătrânire asupra glandei pineale ; dacă melatonina este administrată sub formă de suplimente, epifiza nu mai trebuie s-o producă, încetinindu-şi propria îmbătrânire şi secretând alte substanţe importante, ca de pildă TRH
• Nu este toxică nici la administrarea de doze orale enorme (excesul fiind eliminat urinar), care (culmea !) nu pun a la long epifiza în repaus ; dacă este sistată administrarea orală, secreţia glandulară revine prompt, ba chiar mai bine decât înainte !?!
• Este prezentă pretutindeni : vegetale, lapte, fiinţele vii
• Este produsă în timpul somnului exclusiv de epifiză (în timpul zilei şi de alte ţesuturi), având un spike nocturn al secreţiei aproape constant, la aceeaşi oră, în fiecare noapte, între orele 10 p.m. şi 2 a.m. ; combate drastic insomniile
• Protejează epifiza, restaurând indirect ritmurile hormonale ale tinereţii ; carenţa sa reprezintă un important semnal de alarmă : când nivelul hormonului scade, îmbătrânim
• Normalizează nivelul Zn la vârste avansate
• Reduce nivelul colesterolului
• Protejează împotriva efectelor negative ale stresului
• Menţine la nivel optim, sau reface ritmul somn / veghe alterat
• Factor anti-tumoral
• Stimulează sistemul imunitar ; efecte benefice în SIDA, alături de Se şi Zn
• Coboară nivelul colesterolului sangvin
• Măreşte rezistenţa organismului la stres
• Protejează împotriva bolilor cardiace degenerative
• Stimulează şi susţine funcţia sexuală
• Stimulează producţia STH-ului
• Este un antidepresiv şi un anxiolitic natural, uşor
• Fluvoxamina creşte drastic nivelul Melatoninei ; reciproc, Melatonina scade efectul hipotensor al Nifedipinei
• (doza maximă experimentală a fost de 3 mg seara, înainte de a stinge lumina, 6 luni consecutiv ; uzual se administrează între 0,3-0,5 mg / zi) ; la începutul tratamentului cu (suplimente de) melatonină, la unele persoane au apărut : tachicardia, ameţeli, hemicranie, sau chiar insomnie
• Nu se recomandă administrarea Melatoninei în sarcină, alăptare, sau la copiii foarte mici
Acidul lipoic
• Poate fi clasificat printre vitaminele liposolubile, fiind cunoscut şi drept acidul tiotic ; forma sa redusă (acidul dihidrolipoic – DHLA) este mai activă
• Este solubil în apă, dar şi-n lipide, putând ajunge şi acţiona la nivelul fiecărei celule, prin intermediul fluidului extracelular
• Este în mod normal produs de organismul uman, dar sinteza sa diminuă după vârsta de 50 de ani
• Este unul dintre AO cei mai puternici, forţa sa mărindu-se la asocierea cu vitaminele C şi E, reuşind în anumite situaţii să mascheze carenţa acestora
• Posedă o acţiune protectoare asupra multor organe ţintă pentru RL, dar mai ales pentru creier
• Poate fi absorbit în proporţie de 80% pe cale orală, fiind unul dintre AO exo-, endogeni
• Protejează de oxidare HDL-colesterolul
• Ajută la sinteza Glutationului
• Împiedică depunerea grăsimilor în pereţii arteriali
• Acţionează ca distrugător redutabil asupra unor RL extrem de periculoşi : OH–, HClO, O+
• Are capacitatea de a regenera vitamina E
• Este activ în aplicaţii locale la nivelul pielii (ungvent 5% sau 45%), prin care penetrează bine, fiind utilizabil cu bune rezultate în caz de calviţie androgenică, inflamaţii, psoriazis, reacţii autoimune, procese degenerative cutanate şi de îmbătrânire ; i s-a descoperit şi rol fotoprotector asupra pielii agresată de către RUV
• Potenţează efectele insulinei ; este foarte activ în controlul valorilor glicemice (200-600 mg/zi acid lipoic au redus cu 30-40% necesarul de insulină)
• Limitează procesul de glicare, prin care glicemia crescută reacţionează cu proteinele tisulare alterându-le, conducând astfel la procese de îmbătrânire precoce, leziuni renale, ateroscleroză, retinopatie ; reduce rezistenţa la insulină
• Activează metabolismul celular, acţionând direct asupra ciclului Krebs
• În dietele de slăbire, optimizează utilizarea carbohidraţilor, stabilizând nivelul glicemic
• Substanţă extrem de potentă împotriva oricărei localizări canceroase (preventiv, dar şi curativ)
Alţi anti-oxidanţi endogeni
Ceruloplasmina (feroxidaza)
• Este o proteină transportatoare de Cu (8 atomi/moleculă), fiind şi principala oxidază plasmatică
• Are acţiune detoxifiantă sanguină şi activitate dismutazică (mai mică totuşi decât a SOD)
• Inhibă peroxidarea AG polinesaturaţi
• Stimulează imunitatea
• Agenţii hepatotoxici (inclusiv etanoluI) determină o scădere a niveIului sangvin al enzimei
Citocromul P 450
• Complex enzimatic prezent cu predilecţie în ficat şi intestinul subţire(microzomi şi reticulul endoplasmatic) ; la om există momentan > 30 de izoenzime cunoscute
• Deficienţa genetică a sintezei Citocromului P 450 determină decesul în primii ani de viaţă
• Participă la detoxifierea produşilor de metabolism, a unor toxice (etanol), a pesticidelor şi a medicamentelor
• (activitatea sa metabolică poate genera substanţe mai toxice decât cele de la care s-a pornit iniţial)
• Există inductori ai sintezei sale (rifampicina, trimetoprim, fenobarbital, fenitoin) şi inhibitori (cimetidina)
Metalotioneinele (MT)
• Sunt proteine cu masă moleculară mică (70 AA), bogate în cisteină, dar fără punţi disulfurice, sau AA aromatici
• Există 3 clase de metalotioneine : specifice plantelor, microorganismelor şi mamiferelor
• Sunt caracterizate printr-o deosebită afinitate pentru Zn, Cd, Cu ; concentraţia MT în ficat şi rinichi creşte în urma expunerii la astfel de metale, dar şi în boli congenitale cum este boala Willson (cum melalele tranzitionale – Fe, Co, Cd, Cu – sunt puternic prooxidante, MT pot fi incluse în categoria AO)
2,3-difosfogliceratul
• Este un produs intermediar al degradării glucozei
• Scade afinitatea Hemoglobinei pentru O2, mărind eliberarea acestuia la nivelul ţesuturilor
• Efectul său este mai pregnant în anemii, condiţii de hipoxie
Acidul Uric
• Acidul uric şi unele purine, captează RL inhibând peroxidarea AG polinesaturaţi
• Protejeaza hematiile de atacul O2– şi hemoglobina de stressul oxidativ cu nitrit şi oxidarea degradativă a acidului hialuronic
Albuminele
• Sting formarea O2–
• Leagă sau complexează Fe şi Cu
• Aportul albuminei poate fi important, cu atât mai mult cu cât în insuficienţa hepatică, biosinteza ei fiiind micşorată, sensibilitatea la stressul oxidativ creşte, relaţie demontrată în ciroză şi hepatite
Unii aminoacizi
• HYS şi TAU sunt captatori de O2–
• Pot lega sau complexa ioni metalici prooxidanţi
• Proprietatea AO a acestor substane pare să fie însă secundară altor roluri în organism
Bilirubina
• Este un compus lipofil, iar concentraţii micromolare, inhibă peroxidarea AG polinesaturaţi şi captează O2–
• Lista AO endogeni mai poate fi completată cu porfirine, carnosină, estrogeni, Coenzima Q10, poliamine şi AG mononesaturaţi
Reciclarea anti-oxidanţilor
• AO, atât cei endogeni, cât şi cei exogeni, sunt legaţi în serie, ca nişte veritabile roţi dinţate
• Când este oxidat unul, automat este reciclat printr-un altul
• Valoarea deosebită a AO exogeni rezidă tocmai din faptul că au o viteză mai mare de acţiune, sunt promţi, sinteza lor nu depinde de vârstă, iar mai ales > 35 de ani (datorită reducerii sintezei celor endogeni), corpul depinde foarte mult de aportul acestora
• Sinteza tuturor AO endogeni este puternic stimulată de către activitatea fizică susţinută şi drastic diminuată de către sedentarism
• Cine înţelege valoarea AO şi a RL a făcut un pas în înţelegerea propriei sănătăţi
• Cine aduce zilnic, constant şi continuu un aport masiv de AO exogeni, va fi pus la adăpost de bolile degenerative “ale civilizaţiei”, putând să spere într-un mod realist la dezideratul de “centenar”
• Reţineţi : ţinta zilnică > 5000 unităţi ORAC / zi