Despre fructe » Despre legume

Secretele uimitoare ale fructelor si legumelor

mai 30, 2012   ·   0 Comments

10 secrete uimitoare despre fructe si legume

1.Cireşele şi vişinele combat durerile
Vişinele şi cireşele amare reduc durerea mai bine decât aspirina, de
aceea pot fi folosite ca „medicament” în afecţiuni ca atrtită, gută,
dureri musculare sau dureri de spate. Se pare că au efect
antiinflamator şi analgezic, ajutând muşchii să se relaxeze.

Sfat: Vişinele ajută la slăbit. 300 g de vişine pe zi ajută la
reducerea grăsimii de pe burtă.

Info: Cireşele galbene au un efect diuretic puternic şi ajută la
eliminarea toxinelor. Cele negre au efect antioxidant puternic, fiind eficiente împotriva bolilor degenerative, a afecţiunilor cardiace şi a celor vasculare.

2.Caise şi piersici, pentru o digestie mai bună
Bogate în fibre, piersicile şi caisele ajută digestia şi previn
constipaţia, fiind foarte uşor asimilate de organism. Fructele sunt
cunoscute şi pentru efectele benefice asupra pielii. Astfel, sucul de
piersici închide porii, iar vitaminele şi mineralele din acest fruct
hrănesc tenul.

Sfat: Dacă le consumi uscate, alege-le pe cele de culoare maronie.
Info: Datorită fosforului pe care-l conţin, caisele protejează memoria.

3.Roşiile protejează împotriva cancerului
Pe lângă vitamine şi minerale, roşiile conţin licopină, pigmentul care
le dă culoarea roşie. Acesta are un efect antioxidant mai puternic
decât vitamina C, protejând organismul de cancer, de bolile
cardiovasculare, de îmbătrânire, de tulburările de metabolism şi de
intoxicaţii.

Sfat: Consumul de roşii nu este recomandat dacă ai gastrită.
Info: În caz de reumatism, se recomandă cura cu suc de roşii, pentru efectele antiinflamatoare puternice pe care le are.

4.Rădăcinoasele, cocteil de energie
Morcovii sunt cea mai bogată sursă de provitamina A, cunoscută pentru
că îmbunătăţeşte vederea nocturnă. Ţelina, bogată în potasiu şi în
sodiu, stimulează producerea urinei şi ajută organismul să elimine
excesul de lichide. Studiile au arătat eficienţa sfeclei în lupta
împotriva cancerului de colon. Ea protejează şi împotriva bolilor de
inimă, scăzând colesterolul, şi ajută la reducerea inflamaţiilor.

Sfat: Trebuie gătită cât mai puţin. Prin fierbere îşi pierde
proprietăţile anticancerigene.
Info: Dacă mănânci prea mulţi morcovi, legume bogate în caroten, pielea ta poate căpăta o culoare galben-portocalie.

5.Căpşunile te păstrează tânără
Frumoasa lor culoare este dată de antioxidanţii pe care îi conţin.
Aceste substanţe întârzie îmbătrânirea celulelor, iar fenolii luptă
împotriva inflamaţiilor, protejează inima şi te apără de cancer. De
altfel, s-a demonstrat că persoanele care mănâncă regulat căpşuni
prezintă un risc de trei ori mai mic de a face cancer.

Sfat: Ca să te bucuri de toate calităţile lor, consumă-le proaspete şi spală-le doar înainte de a le mânca.
Info: Dacă ai probleme cu rinichii sau cu vezica biliară, nu este bine să ţii o cură cu căpşuni.

6.Afinele cresc imunitatea
Un tip de tanin care se găseşte doar în coacăze şi afine protejează
împotriva infecţiilor vezicii biliare şi împotriva virusului herpetic.
O dietă bogată în afine îmbunătăţeşte capacitatea de învăţare,
protejează creierul şi reduce frecvenţa afecţiunilor legate de
îmbătrânire. Afinele sunt o sursă excelentă de vitamina C, de magneziu
şi de fibre şi au foarte puţine calorii.
Coacăzele, pe de altă parte, au cel mai ridicat conţinut de fenoli
dintre fructe şi de cinci ori mai mulţi antioxidanţi decât broccoli.
Ele previn apariţia infecţiilor urinare şi formarea pietrelor la
rinichi.

Sfat: Nu ţine afinele la temperatura camerei mai mult de o zi, pentru că se strică.

7.Pepenele are efect antiinflamator
Puţine calorii şi multă energie, aşa pot fi caracterizaţi savuroşii
pepeni. Alături de ananas, de căpşuni şi kiwi, pepenele verde şi cel
galben se află în topul fructelor bogate în substanţe minerale şi în
vitamine. Pe lângă faptul că sunt răcoritori, reduc inflamaţiile şi
scad tensiunea arterială.

Sfat: Alege pepenii bine copţi. Aceştia au o cantitate mai mare de antioxidanţi.
Info: O felie de pepene galben îţi asigură necesarul zilnic de vitamina A.

8.Ardeiul, sursă de vitamine
Ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamine B6, C şi A. Cel verde
este o bună sursă de fibre, folaţi şi de vitamina K. Ardeiul roşu
conţine fitonutrienţi, licopen şi luteină. Luteina oferă protecţie
împotriva degenerescenţei maculare, principala cauză de orbire la
persoanele în vârstă.

Info: Fiind bogat în vitamina B6 şi în acid folic, ardeiul este
recomandat celor cu ateroscleroză sau care suferă de boli de inimă cauzate de diabet.

9.Cruciferele, bune în detoxifiere
Broccoli este recomandat în curele de detoxifiere pentru că grăbeşte
procesul prin care organismul elimină reziduurile. De asemenea,
protejează stomacul de infecţia cu Helicobacter pylori, bacteria care
provoacă ulcer. Sucul de varză este şi el eficient în tratarea
ulcerului, în timp ce varza roşie protejează împotriva Alzheimer.
Conopida are importante beneficii asupra sistemului cardiovascular,
deoarece scade colesterolul din sânge.

Info: Pentru că ajută la detoxifiere, broccoli măreşte capacitatea de funcţionare a ficatului, înfrumuseţând aspectul pielii. Iar datorită conţinutului mare de calciu, broccoli întăreşte oasele.
Sfat: Ca să te bucuri de proprietăţile lor, prepară-le la aburi sau consumă-le crude.

10.Castravetele şi dovleceii ard caloriile
Dacă vrei să scazi în greutate, include aceste legume în meniul tău
zilnic, deoarece conţin numeroşi nutrienţi, dar au foarte puţine
calorii. Mai mult, conţinutul ridicat de fibre reglează digestia.
Castravetele conţine şi foarte multă apă, de aceea conferă pielii o
hidratare naturală.

Sfat: Măştile cu castravete curăţă tenul şi înlătură cearcănele.
Info: Legumele previn reţinerea apei în organism.

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.