februarie 4, 2012 · 0 Comments
O dieta incluzand cantitati nelimitate de junk food-hrana nesanatoasa, poate provoca şobolanii să devină atât de dependenti de regimul alimentar nesănătos, incat sa prefere sa moara de foame decât sa revina la o alimentatie sănătoasa, au descoperit cercetătorii.
Într-o serie de studii efectuate pe parcursul a trei ani şi publicate în revista Nature Neuroscience, oamenii de ştiinţă de la Scripps Florida, Paul Johnson, şi Paul Kenny au arătat că răspunsul şobolanilor la hranirea cu cantitati nelimitate de hrana nesanatoasa se dezvolta pe un tipar paralel cu cel bine-cunoscut al dependentei de droguri – chiar şi schimbările chimice la nivel cerebral coincid.
„Avem niste caracteristici de bază ale dependenţei, iar aceste animale prezinta toate aceste caracteristici”, a spus Kenny.
In primul lor studiu, cercetătorii au hranit soareciii fie numai un regim alimentar echilibrat, fie regimul echilibrat, plus acces nelimitat la hrana nesanatoasa-junk food, cumpărata de la un supermarket local, inclusiv carne prelucrata şi prăjituri. Într-o perioadă scurtă de timp, şobolanii ce aveau in dieta si junk food au început să mănânce compulsiv si au devenit rapid supraponderali.
Cercetatorii au emis ipoteza că şobolanii mâncau compulsiv deoarece, la fel ca dependenţii de droguri, au devenit desensibilizati la cantitati mai mici şi aveau nevoie de cantitati din ce in ce mai mari pentru a simti aceeaşi placere.
Multe droguri recreationale functioneaza prin stimularea directa a centrelor de placere din creier, în special a receptorului dopaminei, cunoscut sub numele de D2. Suprastimularea acestui receptor determină organismul să înceapă producerea unei cantitati mai mici de dopamina, ceea ce duce dependentul la tendita de a compensa prin consumul unei cantitati mai mari de droguri.
Avand in vedere ca dopamina poate fi secretata si ca urmare a desfaurarii unor activitati care provoaca placere, cum ar fi hranirea sau sexul, Kenny şi Johnson au presupus că dependenţa de produse alimentare s-ar putea dezvolta în acelaşi mod. Pentru a testa dacă şobolanii chiar au devenit insensibili la dopamină, cercetatorii au luat şobolanii din primul experiment şi le-au cuplat creierele la un dispozitiv care le stimula direct receptorii D2 atunci când alergaau pe o rotita de exercitii.
Şobolanii cu o dieta formata din junk food au fugit pe rotita semnificativ mai mult decât şobolanii hrăniţi cu o dieta normala, sugerând că receptorii primilor au devenit într-adevăr insensibili. Aceasta „profunda” desensibilizare a avut loc după doar cinci zile de dieta cu hrana nesanatoasa.
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com
By Farmacist Gabriela Stefancu