Alimentatia si E-urile

Hormonii din produsele alimentare – oare ar trebui sa ne ingijoram?

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

n somon care ajunge la dimensiuni de adult de doua ori mai repede decat cel comun. Vaci de lapte care produc cu 15% mai mult lapte. Vaci de carne ce cresc cu 20% mai repede. Ce au in comun aceste animale hiper-productive? Multumita injectiilor si implanturilor (in cazul vacilor) sau ingineriei genetice (in cazul somonului), toate acestea au niveluri ridicate artificial de hormoni sexuali sau de crestere.

Sunt acesti hormoni periculosi pentru oamenii care consuma alimente sau beau lapte?

Industria alimentara spune ca nu – si  FDA-ul este de acord, cel putin atunci cand vine vorba de vaci.

FDA-ul, care reglementeaza utilizarea de hormoni la animale, nu a stabilit inca daca va aproba vanzarea unui somon modificat genetic, creat de compania de biotehnologie AquaBounty. In cazul in care somonul – care este programat pentru a produce hormonul de crestere pe tot parcursul anului, nu doar primavara si vara – primeste aprobarea din partea agentiei, acesta va fi primul animal modificat genetic care ajunge in farfuriile dumneavoastra. (Fructele si legumele modificate genetic sunt consumate deja de ani de zile.)
Aprobarea FDA-ului nu i-ar linisti pe cei care se tem ca excesul de hormoni in aprovizionarea cu alimente contribuie la aparitia cancerului, la aparitita pubertatii precoce la fete sau a altor probleme de sanatate la oameni. De ani de zile,  aparatorii drepturilor consumatorilor si expertii din domeniul sanatatii publice s-au luptat pentru a limita utilizarea de hormoni la vaci, iar unii sprijina aplicarea unei interzictii similare cu cea din Europa, unde reglementarile alimentare sunt in general mai stricte decat in SUA .

Dar nu este clar daca astfel de hormoni sunt cu adevarat periculosi pentru sanatatea noastra. In mod surprinzator, putine cercetari au fost efectuate cu privire la efectele acestor hormoni asupra sanatatii omului, in parte pentru ca este dificil sa se separe efectele hormonilor adaugati in amestecul de hormoni naturali, proteine si alte componente gasite in lapte si carne. Achizitionarea produselor organice poate linisti cumparatorii, dar exista putine dovezi ca, intr-adevar, aceste produse sunt mai sigure.

Hormonii de crestere

In 1993, FDA a aprobat hormonul de crestere bovin recombinant (rBGH), un hormon sintetic ce impulsioneaza productia de lapte atunci cand e injectat in vacile de lapte, iar grupurile de consumatori au fost preocupate de acesta de atunci incoace. Manipularea hormonului de crestere la somonul AquaBounty a starnit preocupari similare.

De unul singur, rBGH-ul nu are nici un efect vizibil la om si nu prezinta interes din punct de vedere al efectelor asupra sanatatii, iar hormonul de crestere din somonul AquaBounty este de asteptat sa fie la fel de nesemnificativ pentru sanatatea dumneavoastra. Teama adevarata provine din faptul ca manipularea hormonilor de crestere la vaci – sau somon – poate duce la cresterea unui alt hormon, factorul de crestere similar insulinei- insulin-like-  IGF, care ar putea imita efectele hormonului de crestere uman in moduri daunatoare. De fapt, cercetarile au constatat ca laptele de la vacile tratate cu rBGH  contine pana la 10 ori mai mult IGF decat alte tipuri de lapte.

Nivelurile mai ridicate de IGF in sange (indiferent de cauza acestora) au fost asociate cu un risc crescut de cancer localizat la san sau la  prostata, dar si cu alte tipuri de cancer. Intr-un studiu din 2004, pacientii cu niveluri de IGF peste medie au avut un risc cu aproape 50% mai mare de cancer de prostata si un risc cu 65% mai mare de cancer de san premenopauzic, hormono-dependent, fata de persoanele cu un nivel sub medie.

Hormonii sexuali si pubertatea precoce

IGF nu este hormonul găsit doar in retelele de aprovizionare cu alimente. Fermierii si-au ingrasat cirezile de bovine cu hormoni sexuali – mai ales estrogen – din anii 1950. Astazi, cele mai multe vaci de carne din SUA – cu exceptia celor etichetate „organic” – primesc un implant in ureche, care le dozeaza un hormon, de obicei o forma de estrogen (estradiol), intr-o combinatie cu alti cinci hormoni. (Acesti hormoni nu sunt dati puilor si porcilor, deoarece nu au acelasi efect de stimulare a cresterii la  aceste animale, cu toate ca antibioticele sunt administrate similar pentru toate cele trei specii, pentru aceleasi considerente- de stimulare a  cresterii).

Ingrijorarea este  starnita si de faptul ca hormonii pot stimula pubertatea precoce la copii, care intra la pubertate, ca medie, la o varsta mai mica decat cu o generatie sau doua in urma, din motive care sunt neclare.

Dar Ann Macrina, Ph.D., un cercetator in cadrul Departamentului de lactate si zootehnie de la Pennsylvania State University, spune ca estrogenul gasit in carne este neinsemnat ca si cantitate in comparatie cu nivelul din corpurile noastre. O portie de 100 gr de carne de vita de la o vaca tratata cu estrogen contine mai putin de o miliardime de gram de estrogen, un nivel de aproximativ 400.000 de ori mai mic decat estrogenul de la femei si aproape de 100.000 de ori mai mica decat cea de la barbati.

Cu toate acestea, chiar si cantitati minuscule de estrogen ar putea afecta fetele si baetii aflati la pre-pubertate, spune dr. Willett. „[Pentru] o fata care nu produce hormoni, acestia ar putea fi destul de substantiali.”

Un studiu din 2009 a constatat ca, copiii care au consumat cele mai multe proteine din surse animale au intrat la pubertate aproximativ cu sapte luni mai devreme decat cei care au consumat mai putine. „Nu conteaza atat de mult daca este lapte, branza sau carne- toate aceste proteine de origine animala au un impact clar asupra sistemului IGF”, spune Thomas Remer, Ph.D., unul dintre autorii studiului şi profesor la Institutul de Cercetare a nutritiei copilului, din Germania.

Organice sau nu?

Produsele ecologice din carne de vita si produsele lactate certificate de catre Departamentul pentru Agricultura al SUA (USDA), vin cu garantia ca vacile nu au fost tratate cu hormoni rBGH sau hormoni sexuali. Acestea au, de asemenea, si un pret mult mai mare. Merita sa platim mai mult ca sa eliminam ingrijorarea?

Probabil ca nu, spune dr. Willett, care pledeaza pentru reducerea consumului de carne in general. Majoritatea oamenilor nu ar trebui sa manance mai mult de doua portii de carne rosie pe saptamana, spune dr. Willett, iar „daca mancati mai multe portii pe saptamana, nu e mare diferenta daca este organica sau nu. ”

Efectul cel mai de durata al temerilor cu privire la hormonii din produsele alimentare din reteaua de aprovizionare se poate vedea in valoarea produselor „organice”, sau „fara hormoni”, a caror vanzare va creste, spune Chassy.

http://www.infowars.com/hormones-in-food-should-you-worry/

SURSA

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.