mai 30, 2012 · 0 Comments
De ce suplimentele alimentare sunt importante în insuficiență cardiacă și aritmie
Dr A. Niedzwiecki, Dr med B. Bhanap, Dr med M. Rath
Institutul de Cercetare Dr Rath
Santa Clara, California, USA
Insuficiența cardiacă este o condiție deteriorantă însoțită de edem, oboseală șI dificultate chiar la desfășurarea de activități simple. Ea afectează persoane de toate vârstele și adesea se dezvoltă ca rezultat al unei boli de inimă. Pacienții cu insuficiență cardiacă suferă adesea de bătăi neregulate ale inimii, o condiție care sperie pentru că poartă riscul unei morți subite. Aproximativ cinci milioane de oameni din SUA sunt afectați de insuficiență cardiacă și aritmie și aproape 30-40% din ei mor în decurs de un an de la diagnosticare. Insuficiența cardiacă este responsabilă, alături de cancerele maligne , de mai mult de jumătate din numărul deceselor la persoane peste 45 de ani.
Din păcate, insuficiența cardiacă și aritmia sunt în creștere. Deși multe medicamente farmaceutice noi au devenit disponibile, acestea nu se concentrează pe cauza acestor probleme, ci pe simptome, și sunt asociate cu un foarte mare risc de efecte secundare.
Acest articol indică faptul că este timpul pentru o revizie majoră în ceea ce privește abordările prezente în sănătate și prezintă noile direcții terapeutice bazate pe medicina celulară, pentru aceste boli.
Preocupări majore pentru abordarea farmaceutică
Un număr recent din New England Journal of Medicine (NEJM) a subliniat retrageri în tratamentul bătăilor neregulate ale inimii (fibrilație atrială) și insuficienței cariace. Ediția din 19 iunie 2008 a acestei publicații a subliniat importanța problemei publicând două studii clinice la pacienți care suferă de aceste probleme de sănătate și a dedicat o secțiune de editorial acestui subiect.
Unul dintre studii a comparat eficiența medicamentelor utilizate în prezent pentru controlarea ritmului cardiac (controlul ritmului) și reglementarea pulsului (controlul pulsului) la pacienți care suferă de fibrilație atrială și insuficiență cardiacă. Concluziile au fost clare: medicația utilizată la ambele categorii are efecte secundare foarte periculoase și nu este eficientă în rezolvarea problemei.
Celălalt studiu a descris rezultatele șocante ale unui medicament presupus mai bun, Dronedarone, o alternativă superioară la Amiodarone pentru tratamentul insuficienței cardiace severe. Procesul clinic a fost planificat pentru doi ani, dar a trebuit să fie încheiat prematur, la numai șapte luni de la inițiere, din cauza unui număr alarmant de decese raportate în grupul Dronedarone comparativ cu grupul placebo. Cauza unei astfel de creșteri a numărului deceselor a fost asociată în primul rând cu agravarea insuficienței cardiace. Autorii au subliniat faptul că Dronedarone nu trebuie utilizat la pacienții cu insuficiență cardiacă și care au funcție ventriculară redusă. S-a oprit prescrierea acestui medicament? Desigur că nu. Producătorii acestui medicament pur și simplu au găsit alte piețe ale bolilor pentru Dronedarone, pentru a-și proteja investiția. În prezent, medicamentul este evaluat într-un proces clinic extensiv ca tratament pentru evenimente cardiovasculare la pacienți cu fibrilație atrială și alți factori de risc, ceea ce înseamnă că și mai mulți oameni vor risca să dezvolte probleme de sănătate periculoase – sau chiar să moară.
Este alarmant că – după repetate eșecuri ale medicamentelor și sute de decese – nici o autoritate de sănătate nu s-a ridicat pentru a apăra interesele sănătății pacienților. Este de asemenea trist refuzul comunității științifice, sponsorizată în primul rând de companiile farmaceutice, de a acorda o privire mai atentă cauzei insuficienței cardiace și a căuta să o vindece.
Bio-energia – nucleul unei inimi sănătoase
Este un fapt bine cunoscut – și confirmat în numeroase studii clinice – că deprivarea de energie cardiacă este cel mai important factor în dezvoltarea insuficienței cardiace și a ritmului cardiac neregulat. Inima umană este un mușchi care cere cantități uimitoare de bio-energie pentru a-i susține bătăile (la intervale regulate 100,000 de ori pe zi pentru întreaga viață) și pentru a asigura puterea de a recicla aproximativ 10 tone de sânge prin corp. Această energie este produsă în celulele noastre sub formă de molecule de adenozin trifosfat (ATP) iar inima noastră folosește multe din acestea – aproximativ 6 kg de ATP pe zi.
Formarea bio-energiei în organitele minuscule ale celulei (mitocondrii) nu este un proces singular, dar el se produce în diferite etape care necesită vitamine B, vitamina C, minerale (de exemplu magneziu) și alte substanțe naturale (de exemplu Coenzima Q10). Este un fapt bine cunoscut că doar deficiența de vitamină B1 (tiamină) conduce la o condiție numită ”beri-beri umed” și care se manifestă prin inimă mărită, edem și lipsă de energie – aceleași caracteristici care însoțesc insuficiența cardiacă. Chiar în 1931 un studiu clinic de caz a demonstrat reversarea eficientă a ”inimii beri-beri” cu resuplimentare de vitamina B1. (Ref.1,2)
Combustibilul primar de energie pentru mușchiul inimii nu este glucoza, ci acizii grași. Totuși, ei nu pot fi arși în ciclul energetic fără prezența unei molecule numite carnitină, care transportă acizii grași în mitocondrii. Nu este surprinzător faptul că cele mai mari cantități de carnitină se găsesc în țesutul muscular. Deficiențele de carnitină sunt probabil din cauză că acest nutrient este format din vitamina C și lizină, ambele nefiind produse de corpul nostru și fiind asimilate doar din alimentație. De aceea suplimentarea cu carnitină este importantă mai ales pentru vegetarieni pentru că plantele nu constituie o sursă suficientă pentru acest nutrient.
Medicamentele farmaceutice contribuie la agravarea insuficienței cardiace
Necesitatea furnizării constante de energie biologică pentru a susține funcția optimă a inimii este bine înțeleasă și acceptată de comunitatea medicală. Totuși, majoritatea medicamentelor farmaceutice administrate pacienților cu insuficiență cardiacă nu sunt destinate realimentării mușchiului inimii care lucrează, cu bio-putere, ci scăderii consumului energetic. De aceea, diferitele medicamente ”economizoare de energie” cum ar fi inhibitorii ACE și beta-blocantele, nu elimină problema ”rezervorului gol” și chiar generează multe consecințe fiziologice adverse. În plus, deoarece multe din aceste medicamente ne privează corpul de nutrienți esențiali critici pentru producția de bio-energie celulară, ele agravează și mai mult deficiența de energie celulară. De exemplu:
Diureticele, care sunt folosite ca tratament primar în insuficiența cardiacă – pentru a elimina apa acumulată în țesuturi și a reduce astfel edemul – de asemenea elimină vitaminele critice solubile în apă cum ar fi vitamina C, vitamina B1 și mineralele ca potasiul, calciul, magneziul, zincul etc. Acești micronutrienți sunt cofactori esențiali în ciclul de generare a bioenergiei în celulele mușchiului cardiac.
Beta-blocantele, în mod similar statinelor, privează organismul de coenzima Q10, element esențial pentru inimă. Acest micronutrient este critic în generarea de ATP în mitocondria celulară. Numeroase studii clinice documentează faptul că suplimentarea cu coenzima Q10 îmbunătățește funcționarea inimii la pacienții cu insuficiență cardiacă. (Ref.3,4)
Digoxina elimină magneziul și vitaminele B care sunt esențiale producției optime de bioenergie în celule.
Riscul agravării acestor deficiențe de micronutrienți este potențat mai departe de medicația anti-aritmică. Nu este deci surprinzător că cel mai comun efect secundar al medicamentelor antiaritmice este…aritmia. în plus, acțiunea de ”economisire de energie” indusă de medicament afectează și mai mult circulația sângelui în corp și alimentarea cu sânge a multor organe vitale, inclusiv creierul, ducând la depresie și scăderea calității vieții, observate la pacienții cu insuficiență cardiacă.
În consecință, cu timpul, astfel de ”tratamente” pentru insuficiență cardiacă și aritmie sporesc cercul vicios al deficienței de micronutrienți și slăbirea suplimentară a mușchiului inimii, ducând astfel la deteriorare și mai accentuată a sănătății pacientului.
Producția crescută de energie celulară cu medicina celulară
Abordarea din punct de vedere al medicinei celulare a Dr. Matthias Rath este un progres în înțelegerea cauzelor, prevenirii și tratamentului asociat insuficienței cardiace și aritmiei. Aceasta admite faptul că în majoritatea cazurilor insuficiența cardiacă și bătăile neregulate ale inimii se dezvoltă ca rezultat al unei deficiențe cronice de vitamine și nutrienți care alimentează cu bioenergie mușchiul cardiac și celulele de control electric al ritmului.
Deși mulți clinicieni recomandă utilizarea micronutrienților individuali sau a combinației lor aleatoare, cercetarea noastră indică faptul critic că nutrienții sunt oferiți sub forma unor combinații selectate specific pe baza sinergiei lor. Aceasta asigură eficiență maximă fără necesitatea de a lua doze mari din componentele individuale, și ajută la menținerea echilibrului metabolic. Am confirmat clinic eficiența sinergiei nutrienților la pacienții care suferă de insuficiență cardiacă și aritmie.
sursa:
By Farmacist Gabriela Stefancu