Sa citim etichetele alimentelor

E -urile de pe etichete

martie 6, 2012   ·   0 Comments

Cati dintre noi citim eticheta unui produs alimentar atunci cand il cumparam? Si, mai ales, cati dintre noi stim sa citim aceasta eticheta? De multe ori, pe eticheta gasim o insiruire de E-uri, la care cel mult ne uitam ciudat si exclamam “ia uite cate E-uri are!”, dar trecem imediat peste uimire si punem alimentul in cosul de cumparaturi, fara sa stim ce substante novice poate sa contina.

In jurul aditivilor alimentari (E-urile) s-a creat, de-a lungul timpului, o intreaga legenda. Unii specialisti in alimentatie spun ca E-urile, fara deosebire intre ele, sunt toxice pentru organism, altii spun ca utilizate in cantitate optima nu produc efecte secundare, pe cand altii au venit cu o lista de E-uri “bune”.

Ce sunt aditivii alimentari

Aditivii alimentari substante chimice care se adauga alimentelor pentru imbunatatirea aspectului, gustului si pentru a le prelungi data de valabilitate. Litera E inseamna ca aditivul respectiv a fost testat minim sase ani inante de a fi utilizat pentru consumul in masa.
Va prezentam si noi o lista cu E-uri considerate periculoase si de care trebuie sa va feriti, precum si una cu E-uri despre care cercetatorii au descoperit ca unele au chiar efecte pozitiv.

E-uri rele:

E95 sau acetsulfam K este un indulcitor. Este posibil cancerigen, interzis in SUA. Se gaseste in fuma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare.
E110 este un colorant galben, cancerigen. Se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, sucuri.
E123 ese un colorant rosu, cancerigen, interzis in SUA si Rusia. Se gaseste in dulciuri, jeleuri, branza topita.
E124 este colorant rosu, toxic, interzis in SUA. Se foloseste in mezeluri.
E127 este tot colorant rosu, ce provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om. Se utilizeaza frecvent in alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare.
E128 este colorant, descoperit a fi mutagen si toxic. Este interzis in SUA si Australia si se gaseste in carnea de hamburgeri.
E211 sau acidul benzoic este posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi. Este gasit in unele bauturi racoritoare.
E220/E228 sunt sulfiti – conservanti ce provoaca alergii. Sunt utilizati in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin.
E230/E233 sunt conservanti toxici, interzisi in Australia, continuti de unele citrice.
E231 sau Ortofenilfenol – este un alt conservant toxic, posibil cancerigen. Este interzis in SUA si Australia. Se foloseste la citrice.
E249/E252 sunt nitrati si nitriti – conservanti. Sunt posibil cancerigeni. Sunt pusi in mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza.
E320 este un conservant, posibil cancerigen. Se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat.
E425 este agent de textura, toxic respirator. Utilizat in jeleuri.
E621 sau glutamat monosodic. Provoaca efecte neurotoxice. Se gaseste in condimente, supe concentrate.
E954 este zaharina – indulcitor. Este posibil cancerigen. Folosit in guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare.

E-uri sigure:

E100 este hepatoprotector ce favorizeaza secretia biliara si se gaseste in curry.
E101 este echivalentul vitaminei B12, are un rol important in metabolismul glucidelor, grasimilor si proteinelor.
E160 sau licopenul, este un colorant rosu-galben, obtinut din fierberea rosilor. Potrivit specialistilor, licopenul e un antioxidant puternic care scade riscul aparitiei cancerului de prostata si chiar al cancerului de san.
E162 este un colorant obtinut din sfecta rosie. Poate fi gasit in iaurturi.
E306 este tucoferol sau Vitamina E, un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor si previne bolile cardiovasculare.
E407 sau caragenanul, este un emulsifiant natural.
E322 sau lecitina, este un antioxidant natural intalnit si in ciocolata.
E421 este manitolul de cofetarie.
E300 – riboflavina sau Vitamina B2.
E440 este acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala.
E140 sau clorofila, este colorant natural folosit in cofetarii, colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor.

Atentie insa! Pentru acesti aditivi alimentari considerati siguri exista atat varianta naturala, cat si cea de sinteza, iar noi consumatorii nu le putem deosebi. Legea nu obliga producatorii sa specifice daca este vorba de varianta naturala sau de cea de sinteza a E-urilor.

sursa

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.