Sa citim etichetele alimentelor

Ce citim cu adevarat pe etichetele produselor

martie 6, 2012   ·   0 Comments

Pentru ca sezonul cumparaturilor a inceput deja, iar majoritatea femeilor acum isi aleg alimentele pentru sarbatori, vrem sa va spunem cateva lucruri despre informatiile pe care le cititi in mod curent pe etichetele produselor. Nu toate sunt reale sau adevarate, unele te induc in eroare, altele se “lauda” prea mult. Iata ce sa eviti si la ce sa fii atenta atunci cand mergi la cumparaturi:

1. Unele produse se lauda ca te vor vindeca de anumite boli sau te vor mentine sanatoasa si in forma. De fapt, alimentele te hranesc, adaugand calorii si eventual vitamine, minerale, proteine sau carbohidrati. Niciun produs alimentar nu te va vindeca de vreo boala!

2. Unele produse de firma sustin ca doar ele au anumite ingrediente, extrem de utile. Pentru ca produsul a beneficiat de reclama bogata il cumparam, fara sa fim atente la alte produse la fel, care au aceleasi ingrediente si sunt mult mai ieftine!

3. Unele produse au pe eticheta o bulina mare cu indicatia “fara grasimi”. Doar fructele si legumele nu au grasimi, iar producatorii numesc produsele “fara grasimi” pe cele cu un continut scazut de materie grasa. Deci nu exista “fara”, ci doar “cu putine grasimi”.

4. Multe produse animale au pe eticheta trecuta informatia “fara colesterol”, ceea ce este fals! Se creeaza doar o iluzie, pentru a te tine departe de lista E-urilor din acele produse.

5. Produsele care sunt etichetate ca surse de fibre, de fapt au adaos de substante chimice si nu contin fibre reale. Doar fructele si legumele iti pot conferi necesarul zilnic de fibre.

6. “Margarina/untul naturale tartinabile” nu exista! Un produs natural nu poate fi usor tartinabil, ci doar unul care este ajutat chimic sa aiba aceasta calitate. Nu te baza intotdeauna pe ceea ce scrie pe unele etichete!

7. Nectarul de fructe nu este de fapt un suc natural, gros, concentrat. Este in realitate un suc diluat la care s-au adaugat apa, zahar, piure concentrat si arome artificiale.

8. “Sucurile naturale” din fructe sunt de fapt sucuri cu apa, o cantitate mica de fructe si mult zahar. Verifica mereu cantitatea de zahar sau de indulcitor adaugata la aceste asa-zise sucuri naturale. Ele nu au cum sa reziste in supermarketuri fara conservanti si zahar.

9. Verifica procentele aditivilor de pe sticlele care iti promit “piure natural din fructe”. Unele contin cantitati foarte mari de arome identic naturale, de coloranti, de E-uri, etc.

10. “Aromele naturale” sunt de fapt obtinute si ele in laborator. Nu te baza ca un produs va fi natural daca asa scrie pe eticheta. Procedeul obtinerii acestuia este unul chimic, industrial. Doar acasa poti avea parte de sucuri cu aroma naturala, daca storci fructele la blander si le consumi imediat.

sursa

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.