februarie 4, 2012 · 0 Comments
Un studiu recent propus de Universitatea Agricola Nanjing si finantat de Fundatia nationala pentru stiintele naturii din China ofera mai multe detalii privind relatia delicata dintre plante si solul in care acestea sunt cultivate. Un experiment care implica planta de orez a facut lumina in ceea ce priveste modul in care toxinele din mediul inconjurator, pesticidele chimice si alti poluanti au capacitatea de a se absorbi direct in plante si de a se distribui de-a lungul celulelor din plante.
Hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) este numele generic dat unei varietati de produse secundare contaminante care rezulta din activitati cum ar fi arderea carbunilor si petrolului si din rumenirea si inegrirea carnii la gratar. Si oamenii de stiinta produc in mod deliberat si folosesc aceste substante chimice pentru a face coloranti artificiali, materiale plastice, medicamente farmaceutice si pesticide.
Teste care implica Acenaftena, un tip specific de PAH, constituent al gudronului de huila, au dezvaluit ca substanta chimica se leaga destul de usor de solidele din sol. Cand agentii patogeni normali ai solului, ce se gasesc pe radacinile plantei, se contamineaza cu Acenaftena, rezultatul final este absorbtia directa si raspandirea substantei chimice in intreg sistemul celular al plantei.
Prin urmare, PAH-urile nu sunt numai o amenintare externa care polueaza aerul si apa, dar acum acestea sunt cunoscute ca fiind si o amenintare interna care invadeaza si se infiltreaza chiar in structura plantelor. Implicatiile acestui fapt sunt in mod clar devastatoare, integritatea plantelor si a culturilor alimentare este compromisa prin expunerea continua la aceste chimicale, dar si la alte toxine.
Testul cu orezul a fost doar unul dintre numeroasele pe care Yanzheng Gao si colegii sai planuiesc sa le efectueze privind poluantii, solul si plantele, dar scoate in evidenta importanta faptului ca structura chimica a solului joaca un rol crucial in sanatatea plantelor. Daca orezul absoarbe atat de usor toxinele gasite in sol, atunci este foarte probabil ca si celelalte culturi alimentare conventionale, udate cu pesticide chimice, fac exact acelasi lucru – si milioane de oameni consuma alimente din aceste culturi in fiecare zi!
Potrivit rapoartelor, expunerea prenatala la PAH poate duce la o greutate mica la nastere, nastere prematura, malformatii cardiace, coeficient scazut de inteligenta si astm in copilarie. Expunerea pe termen lung, ca adult, poate provoca afectiuni pulmonare, disfunctii ale rinichilor, afectiuni hepatice si boli de piele.
http://www.prisonplanet.com/study-pesticides-toxins-can-absorb-directly-into-crops-through-soil.html
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com
By Farmacist Gabriela Stefancu