februarie 4, 2012 · 0 Comments
Plantele de porumb modificate genetic (GM) pentru a produce pesticide in tesuturile lor contamineaza sursele de apa din intreaga zona Central-Vestica a SUA, potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la Institutul Cary de Studii ale ecosistemului, publicat in “The Proceedings”, apartinand Academiei Nationale de Stiinte.
Studiul a fost realizat la porumbul proiectat pentru a transporta o gena de la bacteria Thuriengensis Bacillus (Bt), care produce o proteina – insecticid, Cry1Ab. Cercetatorii au testat 217 parauri din Indiana, cautand urme de Cry1Ab, gasindu-l in 13% dintre ele.
Fiecare parau contaminat se afla la 500 de metri de un camp de porumb.
In statele central-vestice care formeaza “Centura de porumb”: Indiana, Illinois si Iowa, 90% din parauri si rauri sunt situate la 500 de metri de un lan de porumb. Asta inseamna ca 159 000 mile ape navigabile interioare risca sa se contamineze cu substanta sintetizata de porumb.
86% din apele testate in cadrul studiului aveau coceni de porumb, coji, frunze sau tulpini.
„Cercetarea noastra se adauga la numarul tot mai mare de dovezi ca subprodusele culturilor de porumb pot fi dispersate in reteaua de parauri si rauri si ca acei compusi asociati culturilor modificate genetic, cum ar fi proteinele-insecticid, pot intra in apele din apropiere”, a declarat cercetatorul Emma Rosi-Marshall.
Desi acest studiu este printre primele care arata ca tesuturile culturi modificate genetic poate afecta mediul dupe ce planta a murit, alte pericole ale agriculturii modificate genetic au fost deja clar identificate.
„Despre genele din plante modificate genetic s-a dovedit deja ca sunt capabile sa evadeze in mediu si sa contamineze culturile naturale”, scriu Michael Murray si Joseph Pizzorno in cartea lor “Enciclopedia alimentelor vindecatoare”.
„Manipularea materialului genetic modificat schimba expresia proteinelor si antigenii din mancare, o situatie care ar putea duce la reactii alergice. … O alta preocupare se refera la faptul ca unele alimente modificate genetic, cum ar fi porumbul modificat genetic, sunt manipulate pentru a rezista pesticidelor sintetice. Ca rezultat, se foloseste o cantitate mai mare din pesticid si expunerea omului la pesticidele toxice creste, in timp ce insectele dezvolta rezistenta la efectele toxice ale pesticidelor”.
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com
By Farmacist Gabriela Stefancu