februarie 5, 2012 · 0 Comments
Legea 363 din 2007 sanctioneaza drastic publicitatea inselatoare facuta de comercianti, mai ales cand este vorba de ..alimente care sunt destinate consumului romanilor si mai ales copiilor din tara noastra.
Continuand seria exceptionala”Ce bem, Ce mancam”, Cristina Andreea Calin de la Jurnalul National prezinta produsul pateu de masa Grande Famiglia .Ficatul are o pondere de doar 15% din produs
Aspectul de pate este dat de folosirea de amidon şi soia. Producătorul a avut nevoie de artificii pentru a masca folosirea unei cantităţi mari de slănină şi de apă.
Pateul de masă porc „La grande famiglia” are principale două ingrediente: slănina şi apa. Ficatul are o pondere de 15%, fiind urmat de şorici. Pentru ca produsul să aibă o textură potrivită, au fost folosite proteina vegetală din soia şi amidonul din porumb. Din această cauză, pateul are un profil
nutriţional extrem de dezechilibrat cu un exces de lipide de natură animală, cu un mare caracter aterogen, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
ADITIVII ALIMENTARI
Valoarea biologică a produsului este scăzută şi de cei doi aditivi alimentari: carmin E120 şi nitrit de sodiu E250. Carminul poate provoca alergii, rinite, intensificarea crizelor de astm, erupţii cutanate. De asemenea, nu este recomandat în dieta copiilor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentare şi a suferinzilor de Parkinson şi Alzheimer. Nitritul de sodiu are un mare potenţial cancerigen, fiind interzis în alimentaţia copiiilor sub trei luni.
În compoziţia produsului intră şi o cantitate mare de sare. Specialistul nostru atrage atenţia că o persoană adultă nu trebuie să consume mai mult de 6 g de sare zilnic pentru a nu afecta sănătatea inimii şi a rinichilor.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor care suferă de maladii cardiovasculare, renale, celor cu astm, cu boli dermatologice, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu alergii, celor cu hiperuricemie (gută), cu cancer. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de glucide. Persoanele care suferă de alergie la soia vor testa reacţia organismului, consumând pentru început doar o cantitate mică.
Slănină, apă, ficat de porc 15%, şorici, amidon din porumb, proteină vegetală din soia, sare iodată, zahăr, ceapă, condimente, colorant: carmin E120, conservant: nitrit de sodiu E250. Conţine: proteină vegetală din soia. Valori nutriţionale medii pentru 100 g: valoarea energetică 241 kcal/1001 kJ, proteine 10.1, lipide 19.7 g, glucide 5.9 g.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la office@asistentapentruconsumatori.ro
By Farmacist Gabriela Stefancu