februarie 12, 2012 · 0 Comments
Aloe Vera este o planta medicinala care are o multitudine de beneficii asupra sanatatii si totodata este unul din principalele ingrediente utilizate in industria cosmetica.
Aceasta planta este recunoscuta in intreaga lume si a fost intens folosita inca din cele mai vechi timpuri pentru caracteristicile sale vindecatoare extraordinare.
Aloe Vera este una dintre sursele naturale de vitamina B12 si contine multe minerale (calciu, magneziu, zinc, crom, seleniu) si vitamine (A, B, C, E, acid folic) vitale in procesul de crestere si in functionarea sanatoasa a organismului. Prin continutul de vitamina C ajuta la mentinerea tonusului vaselor de sange si imbunatateste circulatia. Este un tonic general pentru sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte impotriva diverselor afectiuni. De asemenea contine un spectru larg de aminoacizi, monozaharuri libere, steroli (B-sitosterol) si lupeol. B-sitosterolul este un antiinflamator puternic si un hipocolesterolemiant (reduce colesterolul). Lupeolul este un antalgic si un puternic antiseptic.
Cu ajutorul acestei plante pot fi tratate atat afectiuni externe (alergii cutanate, plagi si infectii ale pielii, dermatitele, acneea, ulceratii dermice cronice), cat si interne precum virozele, bronsita, faringita, inflamatiile intestinale, constipatia, hipercolesterolemia, obezitatea, etc.
Deoarece aloe vera contine mai multi agenti antiseptici, are un intens efect antibacterian, antiviral si antimicotic. Ea distruge sau tine sub control bacterii, virusuri si ciuperci, iar continutul de lupeol si acid salicilic explica de ce planta este si un bun antalgic.
Stimuleaza procesul de regenerare a celulelor, accelereaza si reglementeaza metabolismul.
Sucul de Aloe Vera este cunoscut a reduce iritatiile tractului digestiv cum ar fi colitele, ulcerele si sindromul colonului iritabil. Aloe Vera imbunatateste digestia proteinelor, normalizeaza tranzitul intestinal, echilibreaza nivelul bacteriilor digestive, contribuind la functionarea optima a sistemului digestiv.
Eficacitatea plantei a fost demonstrata si in tratarea cazurilor de anemie, insomnie si depresie.
Aloe Vera administrat sub forma de suc, tablete sau capsule poate reduce inflamatiile articulatiilor in cazul artritelor.
Deoarece detine un bogat continut in polipeptide (stimulatori ai imunitatii), tine sub control un spectru larg de boli care afecteaza sistemul imunitar.
Cu alte cuvinte, Aloe Vera reprezinta o intreaga farmacie intr-o singura planta, fiind un excelent tonic general ce asigura o stare de echilibru organismului si care functioneaza datorita relatiei sinergice dintre elementele continute.
Dr. Camelia Skopecz
Medic Independent
Rezident Alergologie si Imunologie Clinica
By Farmacist Gabriela Stefancu