Alimentatia si E-urile

Laptele pentru sugari este contaminat cu aluminiu

februarie 4, 2012   ·   0 Comments

Continutul de aluminiu dintr-o serie de marci mai populare de lapte pentru sugari ramane ridicat, lucru vaabil in special pentru un produs destinat sugarilor nascuti prematur si pentru un produs pe baza de soia, destinat sugarilor cu intoleranta la laptele de vaca si predispusi la alergii, dupa cum au descoperit cercetatorii.

Aluminiul este al treilea element ca abundenta (8%), in scoarta Pamantului, fiind depasit doar de oxigen (47%) si siliciu (28%). Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare producător mondial de aluminiu, urmat de Canada, Australia, Norvegia, Brazilia si Germania. Statele Unite ale Americii sunt, de asemenea, cel mai mare consumator de aluminiu din lume.

Nu poti sa nu te intrebi, dupa analizarea tuturor domeniilor acoperite de analizele noastre diverse (vaccinările si encefalopatia, electromagnetismul, etc), daca nu cumva stiinta conventionala chiar nu are cunostinta despre sensibilitatea sugarilor si a copiilor la contaminarea mediului, sau stie despre acest fapt si nu ii pasa, deoarece exista alte interese.

Permeabilitatea tractului gastro-intestinal al copilului este destul de mare, intrucat mecanismele de protectie nu sunt dezvoltate inca pe deplin. Acest fapt permite ca foarte multe dintre substantele aflate in laptele matern uman sa patrunda sistemic in corpul copilului.
Din păcate, aceeaşi lipsă de protectie afecteaza in mod grav un copil care consuma lapte praf pentru sugari, mai ales lapte de soia si de vaca. Nu se stie daca procesul de pasteurizare (prin cuve si conducte din aluminiu), contribuie la cantitatea de aluminiu din lapte, sau daca relevanta in acest sens este hrana animalelor.

Cercetarile indica faptul ca in laptele de bovine concentratia de aluminiu este de 20 de ori mai mare decat in laptele matern (5-20 mcg / l) si de 100 de ori mai mare in laptele praf pe baza de soia.

Un studiu realizat de o echipa de la Universitatea Keele din Staffordshire, condus de Dr. Chris Exley cu Shelle-Ann M Burrell, care demonstreaza vulnerabilitatea copiilor la expunerea precoce la aluminiu, serveste pentru a sublinia o nevoie urgenta de a reduce continutul de aluminiu al laptelui la un nivel cat mai scazut, pe cat este tehnic posibil. Aceasta a fost publicat in revista “Pediatrie BMC”.

Cercetatorii au ales 15 marci diferite de lapte  pentru sugari. Acestea au inclus lapte praf, lapte lichid- gata dizolvat, pe baza de lapte de vaca, dar si un produs pe baza de soia.

Categoriile de lapte le-au inclus si pe cele pentru sugari nascuti prematuri, pentru sugari  in etapa 1 (0-6 luni) si etapa 2 ( peste 6 luni). Toate produsele au fost depozitate in conformitate cu instructiunile producatorului. Produsele au fost administrate direct din ambalajul lor pentru a evita contaminarea din exterior. Produsele lichide au fost agitate intre administrari.

In general, continutul de aluminiu al laptelui preparat din lapte praf a fost semnificativ mai mare decat al laptelui gata preparat.

Laptele praf disponibil in comert -folosit literalmente de milioane de parinti pentru a-si hrani copiii de pană la 12 luni sau mai mult- este inca semnificativ contaminat cu aluminiu. Concentratiile de aluminiu in laptele pentru sugari variaza de la aproximativ 200 la 700 micrograme / L si ar putea rezulta in ingestia a pană la 600 micrograme de aluminiu pe zi.

Concentratiile de aluminiu in laptele pentru sugari sunt de pana la de 40 de ori mai mari decat in laptele matern. Aceste concentratii sunt de cateva ori mai ridicate decat cea permisa in apa de baut. Ele sunt in mod clar prea mari pentru consumul uman si, desigur, prea mari pentru consumul de catre un astfel de grup vulnerabil cum sunt sugarii, fie ei nascuti la termen, sau prematur.

S-ar parea ca aceste produse sunt „contaminate” cu aluminiu, intrucat fiecare dintre producatorii de lapte insista ca nu se adauga, cu buna stiinta, nici un pic de aluminiu in produsele lor.

Sursele de contaminare sunt nenumarate, desi ar include, probabil, echipamentele utilizate atat in prelucrarea, cat si in stocarea produselor in vrac. Continutul ridicat de aluminiu in laptele pe baza de soia reflecta, probabil, acumularea prealabila a acestui metal in planta de soia si toleranta anumitor soiuri de soia la aluminiu, care sunt cultivate in soluri acide.

Desi este adevarat ca nu s-a dovedit despre nivelurile actuale de aluminiu din laptele pentru sugari ca ar provoca efecte adverse la sugari sanatosi, este adevarat si ca nu a existat nici un studiu clinic care sa elimine aceasta posibilitate. Cercetarile anterioare au evidentiat potentiala toxicitate a aluminiului la  sugarii cu afectiuni nedeterminate clar (inclusiv prematuritate, insuficienta renala si boli gastro-intestinale). Se stie ca dezvoltarea incompleta  a tractului gastro-intestinal, rinichilor si a barierei hemato-encefalice la sugar poate predispune la intoxicarea cu aluminiu; desi  nu exista legaturi definitive intre expunerea la aluminiu prin laptele de copii si toxicitatea imediata sau intarziata la copii sanatosi,  acest fapt nu ar trebui sa excluda acest risc.

SURSA

Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

By


Readers Comments (0)





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.