februarie 4, 2012 · 0 Comments
Aratand aproape la fel de proaspat ca in ziua in care a fost cumparat, Happy Meal de la McDonald’s are, de fapt, sase luni.
Fotografiat in fiecare zi din ultima jumătate de an de artista din Manhattan Sally Davies, meniul pentru copii format din cartofi prajiti si burger nu are nici o urma de mucegai sau de descompunere.
Intr-o lucrare intitulata „Proiectul Happy Meal”, doamna Davies, 54 de ani, a urmarit evolutia aparent indestructibila al meniului de fast-food, acesta refuzand sa cedeze fortelor naturii.
Proaspat: Happy Meals in ziua în care a fost cumparat, fotografiat de către artista Sally Davies in New York
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/10/12/article-1319562-0B90CC72000005DC-698_634x471.jpg
Gustos: Desi pare un pic uscat si cu un „luciu acrilic”, burgerul nu are un semn de mucegai.
Asezat pe un raft in apartamentul ei, Sally a privit Happy Meal-ul cu soc din ce in ce mai mare; chiar si caini ei au rezistat tentatiei de a incerca sa fure gustarea aflata la indemana.
„Am cumparat meniul pe 10 Aprilie in acest an si l-am adus acasa cu intentia expresa de a-l pastra pentru a-i urmari evolutia”, a spus ea.
„Am ales McDonald’s pentru ca e cel mai apropiat de casa mea, dar proiectul ar fi putut fi despre orice alt lant din multitudinea de fast-food-uri din New York.
„Primul lucru pe care m-a uimit in a doua zi a experimentului a fost ca nu mai degaja nici un miros.
„Si apoi a doua observatie a fost ca in a doua zi, cainii mei nu au mai dat tarcoale raftului pe care era asezat, in incercarea de a vedea ce e acolo sus.”
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/10/12/article-1319562-0B90CBBE000005DC-721_634x482.jpg
Fast food: La cinci luni de la inceperea experimentului, desi bucata de burger a scazut un pic, aceasta nu arata diferit fata de original.
Asteptandu-se ca produsele alimentare sa inceapa sa mucegaiasca dupa cateva zile, surprinderea doamnei Davies s-a transformat in soc atunci cand a constatat despre cartofii prajiti si burgerul studiat ca tot nu arata nici un semn de descompunere după doua saptamani.
„Atunci mi-am dat seama ca s-ar putea intampla ceva ciudat cu aceste alimente pe care le-am cumparat”, a explicat ea.
„Cartofii prajiti s-au strans usor, asa cum a facut si burgerul, dar aspectul general al produselor alimentare nu s-a modificat pe masura ce saptamananile se transformau in luni.
„Si acum, dupa sase luni, mancarea pare plastic la atingere si are un luciu acrilic.”
„Singura schimbare pe care o pot vedea la produse este ca au devenit tari ca o stanca.”
Chiar dacă ea are o dieta vegan [fara produse de origine animala], experimentul doamnei Davies a amuzat-o mai mult decat s-o infricoseze.
„Nu vad acest experiment ca pe ceva infricosator, ci aproape ca pe o distractie”, a spus ea.
„Totusi, daca as fi fost consumator de carne, m-as fi speriat la vederea acestui rezultat.
De ce nu s-a mucegait deloc? Este ciudat. ”
Când au fost intrebati daca hrana lor nu e biodegradabila, purtatorul de cuvant al McDonald’s, Danya Proud, a declarat: „Acesta afirmatie este bizara si este complet falsa.”
Ea vine dupa ce o bunica din Denver, Joann Bruso, a lasat un Happy Meal un an sa se strice, pana in Martie, pentru a evidentia pericolele nutritionale ale fast-food-ului.
Morgan Spurlock a făcut, de asemenea, filmul Super Size Me in 2004, urmarind modificarile corpului sau pe o perioada de 28 de zile, cand a consumat exclusiv hrana fast-food.
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com
By Farmacist Gabriela Stefancu