februarie 4, 2012 · 0 Comments
Lapte de la urmasele vacilor clonate este distribuit in secret – şi ilegal – în magazine.
În ciuda neliniştii profunde din rândul consumatorilor, laptele nu este etichetat sau identificat într-un mod distinct, lăsând cumpărătorii în ignoranta cu privire la ceea ce consumă.
Producătorul de lactate implicat a spus că vrea să rămână anonim, deoarece publicul britanic priveste cu neincredere clonarea şi nu i-ar mai cumpara laptele.
Noaptea trecuta Agenţia pentru Standarde Alimentare [FSA] a anuntat ca va investiga aceste informatii. Aceasta a declarat publicatiei The Mail că este de părere ca vânzarea laptelui provenit de la asemenea surse este ilegala, conform reglementărilor alimentare.
Cercetarile au identificat motive serioase de îngrijorare cu privire la sănătatea şi bunăstarea animalelor rezultate din clonare. Există dovezi privind naşteri premature, deformităti şi deces prematur.
Vacile utilizate pentru producerea controversatului lapte isi incep viaţa in SUA, ca embrioni creati din ovule de la vaci premiate Holstein clonate si din material seminal de la tauri normali. Embrionii sunt îngheţate şi transportaţi cu avionul în Marea Britanie, unde sunt implantati la vaci-gazdă.Animalele rezultate sunt de talie deosebit de mare si pot fi utilizate pentru a produce cantităţi masive de lapte, dar şi pentru reproducţie.
The Mail a facut publica informatia privind comerţul cu vaci „clonate, de ferma” cu peste de trei ani în urmă, în urma naşterii lui Dundee Paradise la o fermă în Shropshire.
Ulterior, am arătat că un total de opt astfel de viţei s-au nascut la ferme britanice.
Se pare acum că laptele de la cel puţin una dintre aceste vaci – şi, posibil, de la multe altele, despre a caror existenta nu se stie- este vândut pentru consumul uman.
Informatiile facute publice de The Mail în 2007 au fost o mare surpriză pentru Departamentul de agricultura şi produse alimentare al Guvernului, Defra, cat şi pentru FSA, care nu a avut cunoştinţă de naşteri.
Ulterior, UE şi Autoritatea Europeana pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) au lansat o investigaţie majoră în scopul de a decide modul de abordare a controversatei tehnologii.
Ca urmare, la începutul acestei luni, euro-parlamentarii au votat în favoarea unei interdicţii referitoare la carnea şi laptele provenite de la clone şi de la puii lor, astfel aceste produse nu pot ajunge în alimentaţia umană, fără aprobare. Cu toate acestea, proiectul nu a fost încă aprobat ca lege.
Detaliile privind afirmatia că produse lactate de la animale clonate ajung la public a apărut în respectata publicatie International Herald Tribune.
Aceasta a mentionat ca un producător de lactate britanic a recunoscut ca a folosit lapte de la o vacă –clona, ca parte a producţiei sale zilnice.
Omul a spus ca vinde si embrioni de la aceeaşi vacă, catre crescători din Canada.
El a spus ca o parte din motivul pentru care vrea sa ramana anonim este că nu vrea să fie obligat sa scape de o vacă de valoare.
Un purtator de cuvant al FSA a declarat: „Din 2007, FSA a interpretat legea in sensul că, atat carnea cat şi celelalte produse de la clone şi de la puii lor sunt considerate alimentele noi şi ar trebui, prin urmare, să obtina o autorizatie înainte de a fi introduse pe piaţă.
„În calitate de autoritate competentă in Regatul Unit, privind acceptarea cererilor de autorizare a unor alimente noi, agenţia nu a primit nici o cerere referitoare la clone şi nici autorizaţii nu au fost emise.
„Agenţia va investiga, desigur, orice rapoarte privind existenta unor alimente noi si neautorizate în lanţul alimentar”. Experţii europeni nu au identificat nici un risc pentru siguranţa alimentară, asociat cu produsele de la clone.
Asa cum a recunoscut si agricultorul, publicul este profund preocupat de acest lucru şi nu doreste produsele.
„Dacă se întâmplă asa, este clar că există lacune foarte grave în modul cum producţia de alimente este supervizata în această ţară. Guvernul a avut cunostinta de existenta acestor animale în ţară de cel puţin trei ani, dar el pare să nu fi făcut nimic pentru a se asigura ca produsele de la ele nu ajung la public.”
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com
By Farmacist Gabriela Stefancu