februarie 14, 2012 · 0 Comments
1. Modificările trebuie să fie progresive, astfel încât organismul să se adapteze noilor condiţii.
2. Creşteţi progresiv aportul cerealelor integrale şi al produselor din cereale integrale.
3. Consumaţi fructe şi legume cât mai variate.
4. Înlocuiţi treptat carnea crescând aportul de proteine vegetale ce rezultă dn combinarea leguminoaselor uscate cu cerealele, seminţele şi nucile. Puteţi renunţa pentru început la carne la masa de dimineaţă.
5. Reduceţi substanţial alimentele calorice dar fără elemente nutritive, cum ar fi zahărul şi grăsimile adăugate (alimentele prăjite, uleiul, sosul, margarina, untul).
6. Folosiţi laptele şi produsele lactate, de preferat cele degresate sau cu conţinut redus în grăsimi, sau folosiţi lapte de soia îmbogăţit cu vitamina B12 şi tofu (brânză de soia).
7. Dacă nu consumaţi produse lactate atunci veţi avea nevoie de un aport suplimentar de vitamina B12.
8. Evitaţi combinaţiile de alimente care vă produc disconfort sau vă balonează. Fiecare persoană trebuie să-şi studieze propriul corp şi să observe reacţiile din timpul digestiei, alegând combinaţia cea mai benefică pentru propriul organism. Combinaţiile tolerate de organism pot varia de la o persoană la alta şi cu vârsta.
9. Există câteva combinaţii care ar trebui evitate în timpul aceleiaşi mese:
Alimente bogate în carbohidraţi (pâine, orez, cartofi) cu alimente acide (lămâi, portocale, grep, roşii etc.); fructele acide produc fermentaţie şi împiedică digestia carbohidraţilor prin distrugerea enzimelor.
Alimente bogate în proteine (nuci, carne, ouă, brânză) cu alimente concentrate în carbohidraţi (pâine, cereale, cartofi, fructe dulci); zahărul inhibă secreţia de acid gastric şi întârzie digestia.
Amestecul a două grupe de alimente bogate în proteine: nuci şi carne, ouă şi carne, brânză şi nuci, brânză şi ouă, carne şi lapte, ouă şi lapte, nuci şi lapte; digestia se desfăşoară cu dificultate pentru că fiecare proteină necesită un anumit timp şi tip de digestie.
Grăsimi (smântână, unt, ulei) cu proteine (carne, ouă, brânză, nuci); grăsimile inhibă secreţia de suc gastric necesar pentru digestia proteinelor.
Fructe şi legume acide (portocale, lămâi ananas, roşii) cu proteine (carne, lapte, ouă, brânză, nuci); fructele acide împiedică digestia proteică şi determină putrefacţie.
Amidonoase (cartofi, cereale) cu alimente bogate în zaharuri (dulceaţă, gem, miere, sirop, zahăr, fructe dulci); produc fermentaţie.
Pepenele – indiferent de tip – nu trebuie combinat cu niciun aliment.
Nu combinaţi mai mult de 3 fructe (ex: grep, banană şi măr) la o masă.
By Farmacist Gabriela Stefancu
Tags: vegetarian