februarie 4, 2012 · 0 Comments
Unele rapoarte recente despre pericolele substantei chimice bisfenol A (BPA), din masele plastice, insistă asupra faptului ca oamenii nu trebuie sa-si faca griji, deoarece expunerea totala este limitata, spun ei. Dar un nou raport publicat in jurnalul „Perspective privind sanatatea mediului” spune altceva, estimand ca o persoana obisnuita este expusa la o cantitate de 8 ori mai mare de BPA, decat cea zilnica stiuta ca fiind „sigura” de EPA SUA (Agentia de protectie a mediului).
„Datele noastre provoaca multa ingrijorare, intrucat se pare ca agentiile de reglementare au subestimat grosolan riscurile nivelurilor actuale ale expunerii umane”, explica autorii studiului in raportul lor.
Multi pun la indoiala si pragul de siguranta de 50 micrograme/ zi, stabilit de EPA, citand dovezi ca o cantitate minima de substanta chimica afecteaza echilibrul hormonal normal, atâat la copii, cat si la adulti. Gandindu-ne la cantitatea de 8 ori mai mare, e greu de imaginat cat rau ne poate face.
Potrivit lui Thomas Zoeller, un profesor de biologie la Universitatea din Massachusetts, Amherst, BPA este cunoscut pentru capacitatea sa de a imita estrogenul in organism. De asemenea, se leaga de 2 alti receptori, inclusiv cei asociati cu hormonii masculini precum testosteronul si cu hormonii tiroidieni. Cand echilibrul acestor hormoni este tulburat, pot duce in final la boli grave.
Unii sustin ca ficatul filtreaza oricum aproape tot BPA-ul din organism in cateva ore, dar studii stiintifice au aratat ca lucrurile nu stau chiar asa. Julia Taylor, un biolog de la Universitatea din Missouri, a efectuat un studiu atat pe soareci, cat si pe maimute, care a aratat ca o parte din BPA ramane in sange si este „biologic activ” mult timp dupa expunere. Asemenea constatari pot fi extrapolate de la maimute si soareci la oameni, deoarece aceste animale proceseaza BPA-ul in mod similar cu omul.
Aceste date ar trebui sa ne faca sa reconsideram unele ipoteze anterioare despre BPA, cum ar fi cat de repede este acesta eliminat din organism, cat si diferentele din procesul de metabolizare la diferite specii”, a subliniat Linda Birnbaum, director al Institutului National de stiinte privind sanatatea mediului, referitor la descoperiri.
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com
By Farmacist Gabriela Stefancu