februarie 5, 2012 · 0 Comments
Multi coloranţi alimentari artificiali care dau culoare tuturor produselor, de la cerealele pentru micul dejun la inghetata, ar trebui să fie interzise, deoarece acestia prezintă riscuri cancerigene, dupa cum spune un nou raport de la Centrul de Stiinta in Interes Public- CSPI.
„Aceste substanţe chimice sintetice nu fac absolut nimic pentru a îmbunătăţi calitatea nutritivă şi siguranţa alimentelor, dar declanşează probleme de comportament la copii şi, posibil, cancer”, a declarat directorul executiv CSPI, Michael F. Jacobson, co-autor al raportului Colorantii alimentari : un curcubeu de riscuri.
Producătorii din întreaga lume utilizeaza în fiecare an aproximativ şapte milioane de kilograme de coloranţi artificiali în produsele alimentare comune, cum ar fi fursecuri, bomboane, suc si inghetata.
Cei trei coloranţi alimentari mai utilizati rosu 40, galben 5 și galben 6 – sunt cunoscuti ca fiind contaminati cu agenţi cancerigeni, a spus organizatia de sănătate .
Dovezile sugerează, dar nu dovedesc, faptul că alti coloranti – albastru 1, albastru 2, verde 3 şi din nou rosu 40 – cauza cancer la animale, s-a mentionat in raportul CSPI.
Administratia pentru alimente si medicamente (FDA) din SUA recunoaşte deja rosu 3 ca substanţă cancerigenă, dar administraţia Ronald Reagan a împiedicat introducerea unei interdicţii de utilizare a colorantului roşu 3, desi legislaţia americană cere adoptarea aceastei masuri in cazul oricarui aditiv alimentar despre care se cunoaste ca provoaca, cancer.
Aproximativ 100.000 de kg de vopsea rosu 3 sunt folosite anual la nivel mondial în produsele alimentare prelucrate.
Incepand de Marţi, producătorii europeni de alimente vor trebui sa adauge un avertisment pe ambalajul produsului, dacă produsul conţine una dintre cele şase culori artificiale legate de cancer si de alte probleme de sănătate. Tot de Marţi, producătorii europeni de produse alimentare vor trebui să adauge un avertisment pe ambalaj că un produs „poate avea un efect negativ asupra activităţii şi atenţiei la copii”, în cazul în care conţine una dintre cele şase culori artificiale.
Despre coloranti, dintre care unii aceiaşi ca şi cei identificati în studiu realizat în SUA de CSPI, s-a descoperit, printr-un studiu din 2008, la Universitatea Southampton din Marea Britanie, ca afectaza comportamentul copiilor.
Colorantii semnalati de britanici, cunoscuti sub numele de cei șase de la Southampton, sunt: galben amurg (E110), galben de chinolină (E104), carmoisine (E122), roşu allura (E129), roşu ponceau 4R (E124), şi tartrazina (E102).
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com
By Farmacist Gabriela Stefancu